• Miércoles, 03 de julio 2024
  • ABC

COPE

MOBILITAT EN PANDÈMIA

Com funcionarà el passaport de vacunació proposat per Brussel·les?

La CE remarca que els no vacunats tindran la mateixa llibertat de moviment mentre se sotmetin a "proves o quarantenes".

Audio

Migdia a COPE CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 3'Actualizado 15:04

Brussel·les proposa un passaport sanitari gratuït per verificar amb un QR la vacunació, haver passat el virus o ser negatiu en covid-19. La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres la proposta sobre aquest document de viatge que, a l'espera del vistiplau dels governs europeus, no estarà llest abans de juny, ja que l'executiu europeu trigarà almenys tres mesos a fer-lo operatiu a nivell tècnic.

De totes maneres, quedarà en mans dels estats decidir quines proves accepten com a salconduit, així com les restriccions de moviment per la covid-19. La CE ha avisat que els no vacunats hauran de tenir la mateixa llibertat de moviment que els vacunats mentre se sotmetin a "proves o quarantenes".

"Estar vacunat no serà una precondició per viatjar", insisteixen des de Brussel·les.

El nou sistema

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat amb l'Oriol Yuguero, metge i professor col.laborador dels estudis de ciències de la salut de la UOC

"Igual que quan viatgem a la amazonia necessitem un document que certifiqui que estem vacunats contra la febre groga, es necessitarà un document que certifiqui que estem vacunats contra la Covid." ens explica l'expert "La discriminació està en el fet que no tots els ciutadans tenen, ara com ara, accés a la vacuna."

Actualment, la majoria de països exigeixen als viatgers proves de la covid-19, com un PCR o un test d'antígens, per desplaçar-se dins la UE. "Altres que estats obliguen a presentar un test, demanen fer una quarantena. Per ara, no s'accepten certificats de vacunació per entrar a un país de la UE. Tampoc s'admeten els tests d'anticossos ni certificats que demostren haver passat la covid-19."

Per això, la Comissió Europea planeja ara un nou sistema de mobilitat europea que integri les tres opcions: test de covid-19, vacunació i una prova d'haver superat el virus.

Batejat com a Certificat Verd Digital, aquest document de viatge serà eminentment digital, gratuït i permetrà demostrar alguna d'aquestes tres situacions. Tot i això, també tindrà una versió en paper. En qualsevol format, comptarà amb un QR que "permeti la verificació de l'autenticitat, validesa i integritat del certificat".

El document estarà en les llengües oficials de l'estat que l'emeti i en anglès, segons la proposta de l'executiu comunitari.

Dedicant-hi uns 58 milions d'euros, la CE s'encarregarà de crear el sistema i ajudarà als estats en el desenvolupament del software "per garantir que tots els certificats es puguin verificar a la UE".

Homologació de la vacunació

  • Left6:No existe configuración de publicidad para el slot solicitado

La UE ja compta amb un llistat de test PCR i d'antígens homologables a tots els països del bloc. En canvi, encara no existeix el mateix per a la vacunació. Brussel·les fa setmanes que treballa amb les capitals per aconseguir que tots els certificats de vacunació que s'expedeixin als 27 estats membre es puguin reconèixer a tota la UE.

"La idea és que tots els estats donin un certificat als seus ciutadans quan els vacunin i que sigui homologable arreu del bloc europeu." explica Yuguero.

L'ús del certificat de vacunació en l'àmbit de la mobilitat quedarà en mans dels governs europeus. Podran decidir si serveix per viatjar o no, i si donen llibertat de moviment als ciutadans que només hagin rebut una dosi d'aquelles vacunes que en requereixen dues. També serà decisió dels estats establir el període de validesa de la vacunació.

Brussel·les insta els estats a utilitzar els certificats de vacunació com a salconduit. "Si un estat continua exigint la quarantena o la prova de covid-19, ho haurà de notificar a la Comissió i a la resta d'estats membres i explicar els motius d'aquestes mesures", defensa l'executiu comunitari.

No totes les vacunes permetran la mobilitat. Les avalades per l'Agència Europea del Medicament -Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca i Janssen- donaran llibertat de moviment, si així ho decideixen els estats.

En canvi, les que no tinguin encara el vistiplau de l'EMA, com l'Sputnik, només s'acceptaran als països que sí que les hagin autoritzat, com és el cas d'Hongria. Per exemple, un ciutadà hongarès vacunat amb l'Sputnik no podria entrar a l'estat espanyol.

Prova d'haver passat la covid

A part de la vacunació i dels tests de covid-19, la CE vol que un "certificat de recuperació" de la malaltia també pugui servir per viatjar. Les autoritats hauran de proporcionar aquest document als ciutadans perquè puguin demostrar quan van donar positiu en covid-19. Des de Brussel·les defensen que el "certificat de recuperació" s'ha de donar com a màxim onze dies després de donar positiu.

Serà decisió de les autoritats estatals marcar els períodes de validesa dels certificats, però fonts comunitàries consideren que el màxim haurien de ser 180 dies pel que indiquen les dades científiques disponibles. És a dir, sis mesos des del contagi.

Les mateixes fonts aclareixen que un test d'anticossos no es pot utilitzar perquè no indica quan es va produir la infecció i, per tant, no es pot saber quant dura la immunitat.

Test PCR o antígens

L'últim recurs per viatjar i evitar les quarantenes seria aportar una PCR o test d'antígens, en funció de les restriccions de cada estat. Aquesta opció és l'única que en la majoria dels països implica un cost per al passatger. A Espanya el cost de les PCR gira entorn dels 100 euros.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Directo Poniendo las Calles

Poniendo las Calles

Con "El Pulpo"

Escuchar