desconnexio local

El Mirall ofereix el llibre ‘Dirigir sin liderar’ i presenta l’inici del Mil·lenari de Montserrat

Hi intervenen Xavier Guillamet, consultor d’empreses i autor del volum, i Bernat Juliol, prior del monestir benedictí

El Mirall
00:00

Redacción COPE BarcelonaIgnasi Miranda

Barcelona - Publicado el

5 min lectura

Ignasi Miranda / Montse Roset

El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 6 de setembre sobre el llibre ‘Dirigir sin liderar’ i sobre els actes que obren aquest cap de setmana el Mil·lenari de Montserrat. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació de Xavier Guillamet, consultor d’empreses i autor del llibre, i Bernat Juliol, prior del monestir benedictí. Bernat Juliol ha definit la commemoració montserratina com “un esdeveniment històric i alhora un moment per mirar cap al futur per explorar el Montserrat dels propers segles”. El monjo ha recordat també que, “quan es mira enrere, es comprova que han passat moltes coses en 100 i en 1.000 anys en un monestir que ha sabut mantenir el seu cor com a lloc de pregària, però que s’ha sabut adaptar, a més, als canvis que inviten a observar el futur amb seguretat i amb ganes”.

El prior de Montserrat, d’altra banda, ha explicat que “la inauguració té per començar l’acte institucional de dissabte 7 de setembre a la tarda, amb la presència del president de la Generalitat i les principals autoritats de Catalunya acompanyats per gairebé tots els bisbes catalans, tot amb participació de la societat catalana”. Pel que fa a diumenge, Bernat Juliol ha destacat que “es viurà la part més festiva, amb la Missa i, d’altra banda, una festa popular”. Igualment ha anunciat que “es comença el Mil·lenari amb els monjos i els pelegrins envoltats d’abats del món que han estat reunits aquests dies, també amb l’abat Manel Gasch presidint l’Eucaristia, i després tot segueix amb expressions de la cultura popular catalana, com es veurà amb la presència de gegants, castells, sardanes i altres elements”. El prior ha dit, a més, que “les activitats dels propers 15 mesos s’agrupen en diferents blocs, entre els quals el més important és el religiós (amb una trobada del clergat de Catalunya a Montserrat el 30 d’octubre, per exemple) per donar a conèixer la vida monàstica del segle XXI, i una altra mostra serà la música amb un concert de l’Escolania de Montserrat i altres propostes”.

"Dirigir no és el mateix que liderar”

A la segona part del col·loqui, el consultor d’empreses Xavier Guillamet ha explicat que, en el llibre ‘Dirigir sin liderar’, enfoca aquesta temàtica “amb un títol disruptiu, perquè es vol anar en contra d’alguna cosa deixant testimoni del fet que tot allò que es publica sobre el lideratge té una dimensió teòrica no sempre ben portada a la pràctica”. L’escriptor ha comentat, en la mateixa línia, que “en les noves corrents d’ensenyament, dins la pedagogia d’empresa, s’està carregant la paraula ‘líder’ entenent-la com aquella persona carismàtica capaç de superar qualsevol obstacle, mentre que a la part liderada, sigui quina sigui la circumstància, sempre es carrega la responsabilitat d’algú poc preparat o que genera malestar a l’ambient, se’ns ensenya que és el líder qui ha de superar això, cosa que és injusta perquè sempre hi ha coses que s’han de repartir”.

Guillamet ha lamentat que “s’ha entrat en un maniqueisme que consisteix a dir que lideratge és bo i direcció, dolent”. Ha puntualitzat que “liderar és una part de la direcció i, per tant, no podem substituir tota la direcció per liderar, perquè podem entrar en corrents segons els quals qualsevol pot liderar un grup només perquè té qualitats de líder”. Com a exemple, ha conclòs que “no es pot dirigir una orquestra si no es coneix la partitura”. El pedagog ha apuntat igualment que “en la reflexió del llibre apareixen els valors, amb exemples com el de Peter Drucker, un dels més influents del segle XX i, a més, catòlic, així com altres persones que han coincidit amb l’experiència” del mateix autor”. Xavier Guillamet ha recordat que “líder és una qualitat i dirigir, una aplicació”.

En els minuts finals de la conversa, l’autor del llibre ‘Dirigir sin liderar’, autoeditat i que es pot trobar per internet, ha ofert el volum “pensant en qualsevol persona que dirigeixi una empresa o un departament i a tothom que hagi de comandar un grup humà per fer una missió honesta des de fonaments cristians”. Guillamet ha completat amb aquest treball una sèrie de llibres que va començar amb ‘Viatge al centre de l’ego’, ‘El guerrer de la pau’ i ‘Els camins de l’amor’ (trilogia inspirada en la seva trajectòria de retorn a la fe) i va continuar amb ‘La llibertat del no’ (sobre tema pedagògic). Ara segueix, als seus 62 anys, amb la trajectòria com a escriptor.

Reflexió i actualitat

Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre les celebracions marianes d'aquests dies, amb motiu de la Nativitat de Maria (8 de setembre), sobretot la doble festa de Sant Gil (diumenge 1) i la Mare de Déu (el 8) al Santuari de Núria. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'Gran ets, Senyor', un tema amb què el grup Worship.cat ambienta la celebració d'aquest diumenge, XXIII durant l'any, en què Jesús mostra el seu poder guaridor: https://www.youtube.com/watch?v=RooCNs7b2i4

Igualment hem compartit uns apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: el nomenament de Santiago Soro com a nou vicari general de l'arxidiòcesi de Tarragona, el retorn a la Basílica del Pi del 'Jesuset de l'Olimpíada Popular' dilluns vinent a les 16.00h, un concert de sardanes programat per al divendres 13 de setembre a les 18.00h a la Catedral de Sant Feliu de Llobregat amb motiu dels 500 anys de la mateixa parròquia dedicada a Sant Llorenç, la celebració diumenge 1 de setembre de la Jornada Mundial de Pregària per la Creació i la festa de la Mare de Déu de la Cinta a Tortosa amb la processó solemne dissabte 31 d'agost pels carrers de la ciutat. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).

Temas relacionados

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

12:00H | 22 NOV 2024 | BOLETÍN