DESCONNEXIO LOCAL
El Mirall parla de la relació del govern amb les creences i de la Nit de les Religions de Barcelona
Hi intervenen Ramon Bassas, nou director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, i Sergio Arévalo, codirector de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR)
Publicado el
5 min lectura
Ignasi Miranda / Montse Roset
El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 13 de setembre sobre la nova etapa que inicia la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat i sobre la 9a Nit de les Religions de Barcelona, que es viu el 14 i el 15 de setembre. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació del nou director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Ramon Bassas, i del codirector de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR) Sergio Arévalo. Bassas, fill de Mataró, exregidor a la capital del Maresme i home de comunicació, arriba al càrrec als seus 55 anys. “He tingut experiències polítiques i professionals en el tema religiós, i és un goig i un honor perquè són temes que m’interessen més enllà de creences i interessos personals en un món que té moltes coses a dir”, ha comentat. El nou director general ha dit que “el 27 d’agost va ser el dia de la proposta, a partir de certes converses, i de l’acceptació sense desmerèixer la feina feta fins ara en una Direcció General que té, en uns 23 anys, una trajectòria impecable”.
Ramon Bassas ha destacat que “la realitat religiosa de Catalunya és complexa, amb molts agents i interlocutors”. Ha subratllat també el fet que s’ha estrenat en el càrrec “participant en el lliurament a Montserrat de la Medalla d’Honor del Parlament, acabat de nomenar, i després a la inauguració de la Nit de les Religions dijous 12 de setembre a la tarda”. El director general ha atribuït “la creixent diversitat religiosa al procés d’europeïtzació, a la llibertat religiosa i a altres raons”. Igualment ha afegit que “tenim una realitat polièdrica sobre la qual és fàcil mostrar prejudicis”. Bassas ha subratllat, a més, que “hi ha moltes formes de religiositat, algunes més estructurades i altres que són pràctiques concretes, com ara el ioga i en general persones que tenen posicions no religioses, fins i tot els ateus, que també participen en la Nit de les Religions, per exemple, cosa que crida l’atenció i és positiva”. També ha afirmat que “el cristianisme és la religió més perseguida al món, tot i que l’Islam ho és en alguns llocs, així com altres creences”.
El nou director general d’Afers Religiosos ha explicat que no arriba a la responsabilitat “a trencar res, sinó a tirar endavant inquietuds”. Ha anunciat que dedicarà “uns pocs mesos inicialment a estudiar a fons tot el que hi ha per poder ajudar a ajustar la feina, des d’una voluntat de continuïtat i alhora treballar perquè el govern governi per a tothom, així com intentar millorar les coses”. Ramon Bassas ha confirmat que intentarà “ser present en actes, encara que personalment es puguin tenir unes determinades creences o preferències, com passa, per exemple, en el futbol quan un dirigent és del Barça i pot ser convidat per l’Espanyol”.
Desenes de centres de culte oberts
A la segona part del col·loqui, Sergio Arévalo ha dit que “la Nit de les Religions és una iniciativa que se celebra a Barcelona i en altres ciutats i que consisteix en un punt de trobada d’entitats que fan ara ja 47 activitats, alhora que consisteix a obrir diferents centres de culte, com una manera d’expressar la realitat diversa que hi ha a Catalunya”. Ha recordat que, “després de l’acte inaugural amb tres persones de tradicions diverses dijous 12 de setembre a la capital catalana, dissabte hi ha molts tipus d’activitats obertes als interessos o preferències de cadascú, com ara una ruta guiada, un concert o una pregària en un dels espais”. Arévalo, en aquesta línia, ha comentat que recomanaria “totes les propostes de visita, amb la novetat de la comunitat xinesa, que participa per primer cop en la Nit de les Religions, així com una activitat interreligiosa, com ara un concert que ofereix la Fundació Migrastudium”.
El codirector d’AUDIR ha apuntat que “aquelles persones que s’acostin als centres de culte poden sortir sense els prejudicis que podien tenir abans”. Ha assegurat que la Nit “parteix de dues idees: la llibertat religiosa i la concepció d’una religió que, a més d’espiritualitat, també és dansa, arquitectura i altres coses”. En aquesta línia, Arévalo ha invitat tothom a consultar el programa buscant “Nit de les Religions” per internet.
Reflexió i actualitat
Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre el lliurament de la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya al Monestir de Montserrat, en un acte dimarts en què l'abat Manel Gasch va recollir el guardó. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'Et seguiré', un tema amb què el grup Worship.cat ens prepara per a aquest diumenge XXIV durant l'any a partir del missatge de Jesús, quan pregunta als seus seguidors qui diuen que és ell i anuncia el camí de la creu: https://www.youtube.com/watch?v=5OsC53O_lYU
Igualment hem compartit uns apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: la Missa de la Diada presidida pel benedictí Joan Maria Mayol aquest 11 de setembre a la basílica de Santa Maria del Mar, la celebració del III Congrés de '40 Dies per la Vida' a Espanya del 20 al 22 de setembre amb la incorporació de Tarragona a les campanyes d'aquesta entitat a partir del dia 25 i la participació del president de la Pontifícia Acadèmia per la Vida Vincenzo Paglia dilluns 9 de setembre al Museu Diocesà de Barcelona en una taula rodona sobre medi ambient. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).