el mirall

El Mirall presenta el Dinar de Nadal amb els Pobres, una escenificació nadalenca i un concert

Hi intervenen Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya, Marc Massó, de Comunió i Alliberament, i Dàmaris Galán i Raquel Sánchez, del grup Esencia de Vida

Ignasi Miranda

Publicado el

6 min lectura

      
      
             
      

Ignasi Miranda / Montse Roset 

El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 20 de desembre sobre el Dinar de Nadal amb els Pobres, que organitza la Comunitat de Sant Egidi a Barcelona, Tarragona, Manresa i altres llocs de Catalunya, sobre una escenificació nadalenca convocada per a aquest divendres 20 a la Rambla de Catalunya de Barcelona i sobre un concert de Nadal que interpreta el grup Esencia de Vida, de la comunitat evangèlica Gilgal diumenge 22 a la seva seu de Sant Cugat del Vallès. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació de Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya, Marc Massó, membre de Comunió i Alliberament i organitzador de l’activitat anomenada ‘Gest de Nadal’ (davant de l’església de Sant Ramon de Penyafort), i Dàmaris Galán i Raquel Sánchez, cantants del grup cristià Esencia de Vida. Jaume Castro ha explicat que “el Dinar de Nadal amb els Pobres és avui com el pessebre del segle XXI, igual que el segle IV el Nadal es representava amb una icona seguint l’evangeli de Lluc i després Sant Francesc d’Assís va inventar el pessebre”. En aquesta línia, ha recordat que “Jesús s’identifica amb el pobre, que és el centre del dinar de Nadal, motiu pel qual és com el nostre pessebre avui”.

Castro ha recordat que “Sant Egidi es troba en família amb els pobres per Nadal”. Ha dit que “el primer dinar el 1982 va ser de 47 persones i ara només a Barcelona en seuran a taula 1.700, entre ells estrangers, famílies amb necessitat i altres perfils”. El responsable de la comunitat fundada per Andrea Riccardi ha presentat l’àpat com “una festa on cadascú és convidat amb el seu nom, per la dignitat de les persones que sovint són considerades un número i no estan acostumades a sentir el seu món”. Jaume Castro ha apuntat que, en aquests dinars, “la taula de l’Eucaristia es converteix en la taula del pobre, com una resposta que dona la volta, en un sentit que justifica que els àpats es facin dins d’una església”.

Sobre la preparació, Jaume Castro ha comentat que “es necessita l’ajuda de tothom, sobretot per als regals, que són personalitzats, i també per a altres serveis que sumen, de manera gratuïta, tot el que es fa sobretot perquè, en el dinar de Nadal, el qui serveix i el qui és servit es confonen, dins el sentit d’una fraternitat en què tothom es fon en l’abraçada”. El responsable de Sant Egidi a Catalunya ha confirmat que “el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, serà al Dinar d’aquest any”, i ha comentat que, en el web www.santegidio.org en català, “es troba tota la informació sobre el dinar”. Castro ha aclarit que aquests pobres. Finalment ha anunciat per a l’1 de gener, Jornada Mundial de la Pau, “un gest de pau, davant de moltes guerres obertes al món, a partir de les 12 del migdia a la Plaça de la Catedral per fer un testimoniatge de pau i mostrar connexió amb el missatge de pau del Papa Francesc”.

"Gest de Nadal” i un concert “per arribar al cor”

A la segona part del col·loqui, Marc Massó ha presentat l’escenificació com “un gest públic del Nadal, amb una representació dels fets en to contemplatiu, amb la lectura d’uns poemes de Testori, escriptor italià, que explica de manera artística i sorprenent el fet del Nadal”. L’organitzador i membre de Comunió i Alliberament ha explicat que “hi haurà personatges al voltant de Jesús, Maria i Josep, amb la intenció de representar una cosa que és bonica i posar la seva bellesa al centre de Barcelona”.

      
             
      

Massó ha afegit que “un segon factor és que es vol fer públic aquest esdeveniment, però també amb la dimensió ecumènica, oberta a tota mena de moviments, i finalment una part missionera, perquè hi haurà rifa, cants i captació de donatius per a l’ONG Cesal, vinculada al moviment fundat per Luigi Giussani, enguany per a les víctimes de la DANA a València”. Marc Massó ha dit que “aquest gest nadalenc combina cant, cultura i missió”, i ha anunciat que “hi haurà cadires per seure i facilitats per veure l’escenificació”.

Per la seva banda, Dàmaris Galán i Raquel Sánchez han presentat el concert de diumenge 22 de desembre a Sant Cugat com una trobada amb música que arriba als cors. Galán ha dit que “el títol és ‘Sons d’amor al Nadal’, i es vol dir tot, perquè són portes obertes per arribar al cor dels qui vagin a escoltar el grup Esencia de Vida, que és un equip de persones amb una fe molt fèrria i que comuniquen la fe en què creuen des d’allò que canten, un contingut que porta moments d’amor, pau i reflexió”. Fins i tot han cantat de manera improvisada una cançó: ‘El meu Nadal’. El concert es fa a la seu de la comunitat Assemblea Cristiana Gilgal, al carrer Orient, 78-84, local 9, de Sant Cugat del Vallès, al barri de Sant Francesc i molt a prop del Monestir.

Sobre Esencia de Vida, Dámaris Galán ha anunciat que “estan a punt de tancar-se dates de concerts, per exemple el de la passió”. També ha dit que “el grup actua amb la música i el cant a les celebracions del diumenge, la litúrgia del Sant Sopar”.

      
             
      

Reflexió i actualitat

Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre la Campanya de Nadal de Càritas Catalunya, amb la col·lecta de diumenge 22 de desembre a les esglésies i enguany amb el lema “Fes que una llar digna no sigui una carta als Reis. Càritas Catalunya, allà on ens necessiten”. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'Quiero andar', un tema amb el qual el grup Esencia de Vida ambienta l’espera del Salvador, del Déu amb nosaltres: https://www.youtube.com/watch?v=rnbTs9SnUK0

Igualment hem compartit uns apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: un acord de col·laboració entre l'Abadia de Montserrat i el Futbol Club Barcelona amb què l'entitat blaugrana es compromet a oferir els títols d'aquesta temporada a la Moreneta, el nomenament de Maria Coll com a nova directora de la Fundació Migra Studium (de la Companyia de Jesús a Barcelona) en substitució de María del Carmen de la Fuente, un pessebre vivent escenificat divendres 13 de desembre al col·legi Reial Monestir Santa Isabel de Barcelona i la inauguració dimarts 17 de desembre de l’exposició 'Reliquiae Sanctorum: passions devotes' de Joan Arimany i Juventeny a l’Auditori Roca del Museu del Ter (a Manlleu). Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).