El Mirall

El Mirall presenta el Recés a la Ciutat, el film ‘The Chosen: la última cena’ i un ‘Emaús’ de grans

Hi intervenen Laura Rius, membre de Cristianisme i Justícia, Adolfo Blanco, fundador d’A Contracorriente, i Ignasi Puyuelo i Ana García, organitzadors de la proposta ‘Simeó i Anna’

El Mirall dona a conèixer Catholic Voices Barcelona i l’Associació per l’Altre Cor Cremat
00:00

Ignasi Miranda

Publicado el

5 min lectura

Ignasi Miranda / Montse Roset

El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 11 d’abril sobre el Recés a la Ciutat, una proposta dels jesuïtes per al Tridu Pasqual a l’església del Sagrat Cor del carrer Casp de Barcelona, sobre l’estrena aquest dijous de la pel·lícula ‘The Chosen: la última cena’ en unes quantes sales de cinema a Catalunya i sobre un recés per a majors de 70 anys celebrat els dies 5 i 6 d’abril a la capital catalana inspirat en Emaús. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació de Laura Rius, membre de Cristianisme i Justícia, Adolfo Blanco, fundador de la productora A Contracorriente, i el matrimoni format per Ignasi Puyuelo i Ana García, organitzadors del recés per a persones grans des de la basílica de Sant Josep Oriol de Barcelona.

Adolfo Blanco ha destacat que la nova entrega de la sèrie ‘The Chosen’ sobre el Sant Sopar “explica el preludi de la setmana més important de la història i ho fa en l’inici de la cinquena temporada d’una proposta que està canviant la vida de moltes persones”. Ha situat el context d’aquesta gran producció en “un esdeveniment que acaba bé, perquè la sisena temporada inclourà la passió, mort i resurrecció del Senyor”. El fundador de la productora A Contracorriente ha revelat que aquest capítol “inclou l’arribada de Jesús a Jerusalem aquell Diumenge de Rams, la duresa de Jesús fent fora els mercaders del temple” i altres escenes de la vida pública de Crist. Igualment ha dit que “es pot veure en gairebé una quarantena de sales de cinema, com ara a Cornellà, Barcelona, Tarragona i altres ciutats”. Blanco ha recordat que “és una pel·lícula que no es pot veure en família, tot i que no és una processó, però hi té elements comuns”.

Per la seva banda, Laura Rius ha explicat que “el Recés a la Ciutat compta ja amb una llarga trajectòria i bona acollida a Barcelona, perquè ofereix la possibilitat d’integrar les celebracions litúrgiques en sessions de reflexió i pregària, enguany amb el lema ‘Estimar fins a les últimes conseqüències’ i amb el jesuïta Andreu Oliva, que havia estat professor universitari a El Salvador”. Ha destacat també que “l’entrada és lliure per gaudir d’un espai que ajuda a integrar-se en els grans esdeveniments de Jesucrist”. Les sessions Dijous Sant a partir de les 22.00 hores i Divendres Sant i Dissabte Sant, a partir de les 11 del matí. Finalment ha invitat tothom a participar en aquesta experiència a la capital catalana per “descobrir les actituds de Jesús”.

Una experiència d’impacte per a majors de 70 anys

A la darrera part del col·loqui, Ignasi Puyelo i Ana García han explicat el recés celebrat per a majors de 70 anys per primera vegada dissabte 5 i diumenge 6

d’abril a Barcelona. Puyuelo ha comentat que “aquest recés neix a Madrid, de la mà del prevere Javier Sigris”, on el matrimoni va poder anar-hi “ara fa un any en una vivència que va permetre viure quins són els fruits d’aquesta trobada”. L’ha definida com “un recés d’impacte, a l’estil d’Emaús, i dirigit a persones de més de 70 anys per agrair-los la seva entrega a la història des del seu paper fonamental, una missió que mereix l’agraïment de l’Església per la seva feina feta i la transmissió de valors a les següents generacions”. A més, ha subratllat que els homes i dones grans “tenen una gran importància” i que “se’ls demana que no es rendeixin al cansament de la vida, perquè tenen moltes coses per fer i per dir, encara que tinguin una edat avançada”. També Ignasi Puyuelo ha assegurat que “és un mitjà perquè la gent gran recuperi el seu protagonisme i la seva il·lusió a la vida”.

En un altre moment, Ignasi Puyuelo ha dit que “en aquest recés cadascú fa un recorregut per la seva vida en una trobada on també es fan presents joves que recullen la transmissió de la fe”. Ana García, per la seva banda, ha explicat que “l’origen és el fragment evangèlic de Simeó i Anna, dos personatges que han adquirit la saviesa necessària per veure què és important i allò que és superflu, mentre esperen que arribi el Messies”. Igualment ha apuntat que tots dos, l’ancià i la profetessa, “tenen esperança fins que apareix la Sagrada Família, que porta a les seves mans el Salvador d’Israel”. En síntesi, ha conclòs que “es tracta de veure que els ancians tenen la vocació de ser llum i testimoni”.

Ignasi Puyuelo ha posat en valor el fet que “hi van participar moltes persones en aquest primer recés Simeó i Anna a Barcelona”, però sobretot que “l’èxit ha estat en altres persones més joves que hi van anar, cosa que ha sobtat molt”. Sobre el lloc, Ana García ha revelat que s’ha celebrat “a la Casa d’Espiritualitat de les Carmelites Missioneres, al carrer Immaculada de Barcelona, a Sarrià-Sant Gervasi”. També ha dit que “la franja d’edat ha estat entre els 77 anys i els 92” i ha subratllat que “ha sorprès molt l’impacte de Déu en aquesta etapa de la vida”. Puyuelo ha anunciat que els promotors del recés “aniran per les parròquies a donar-lo a conèixer i oferir-lo” de cara a noves iniciatives semblants.

Reflexió i actualitat

Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre algunes experiències jubilars a Barcelona, concretament un pelegrinatge de la basílica de la Concepció a la catedral i una recent trobada de diaques al Cottolengo del Pare Alegre. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'Hosanna', un tema en què el grup Worship.cat ens situa en el Diumenge de Rams, amb l'entrada del Rei de la Glòria a Jerusalem, entre aclamacions però des de la senzillesa: https://www.youtube.com/watch?v=KJQl7Fz9U5M

Igualment hem compartit uns apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: el Curs d'Orientador en Prevenció de Riscos Psicosocials a l'Església, que ofereix l'Arquebisbat de Barcelona per prevenir abusos i que comença el 6 de

setembre, l'anunci fet aquesta setmana pel conseller Ramon Espadaler sobre la recuperació d'una benedicció pública de roses el 23 d'abril i sobre la Missa de Sant Jordi al Palau de la Generalitat, que presidirà l'abat de Montserrat, Manel Gasch, i les principals processons que es fan els propers dies a Catalunya. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).

Programas

Último boletín

17:00H | 15 ABR 2025 | BOLETÍN