DESCONEXIÓ LOCAL

El Mirall presenta la XXI Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya i la Jornada de Germanor

Hi intervenen Ramon Bassas, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, i Rafel Galofré, ecònom del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Ignasi Miranda

Publicado el

5 min lectura

      
      
             
      

Ignasi Miranda / Montse Roset 

El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 8 de novembre sobre la XXI Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, del 15 al 30 de novembre amb 96 projeccions en 35 municipis, i sobre el Dia de l’Església Diocesana o Jornada de Germanor, que es viu aquest diumenge amb una crida especial a ajudar econòmicament la pròpia diòcesi, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació de Ramon Bassas, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, i Rafel Galofré, ecònom del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. Bassas ha explicat que “aquests primers dies en el càrrec han servit per conèixer més a fons els interlocutors generals, les 14 religions, però també els corrents i les federacions, així com per impulsar les prioritats polítiques d’aquest mandat, cosa que portarà setmanes i alguns mesos, sempre en la línia de reforçar el fet religiós com un factor de cohesió social, a més d’ajudar la gent, que exerceix un dret bàsic, el de la llibertar religiosa”.

Sobre la història i l’origen de la Mostra de Cinema Espiritual, Ramon Bassas ha comentat que “les coses no surten del no res, i aquí hi ha noms propis, com és el del sacerdot Peio Sánchez, que continua sent director de continguts del certamen, amb origen, doncs, a l’arxidiòcesi de Barcelona”. Ha aclarit que “la necessitat d’ampliació va fer en el seu moment que l’Administració catalana s’hi impliqués una mica més a partir del fet que encara avui molta gent es fa preguntes bàsiques que s’articulen al voltant del que la cultura ha produït, que són les creences, una realitat viva que s’està transformant de manera molt important i des de la necessitat plurireligiosa d’un diàleg entre tots, incloent-hi els qui no tenen cap religió”. El director general d’Afers Religiosos ha recordat que “el tractament de les religions és una qüestió de drets i marca d’alguna manera la qualitat d’una democràcia”.

Ramon Bassas, referint-se ja al programa d’aquesta XXI edició de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, ha destacat que “hi ha 29 títols de pel·lícules programades, dins una activitat molt estesa arreu del territori, pensada perquè esquitxi el màxim possible del territori català”. El director general també ha dit que “el territori tria pel·lícules que els encaixen”, i ha anunciat que “hi ha dues grans temàtiques: la resistència i la metamorfosi o canvi, l’esdeveniment, present en el relat de totes les religions, dins una analogia del que ens passa a tots”. Igualment ha comentat que “hi haurà projeccions de pel·lícules en diverses presons i sis films d’origen català, entre les quals hi ha com a novetat una docusèrie sobre els Pastorets, producció que permet entrar en l’origen religiós de les festes populars”. Serà, segons ha explicat Bassas, “la presentació d’una sèrie que s’emetrà per Nadal”.

Finalment el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat ha apuntat que “també hi ha formats nous, a la plataforma digital Filmin (www.filmin.cat), que ofereix la possibilitat de veure pel·lícules des de la xarxa”. Pel que fa al cicle dedicat a Ermanno Olmi, ha revelat que “això ha avançat a la Filmoteca de Catalunya l’inici de les sessions públiques”, que es van obrir aquest dimecres 6 de novembre.

"Cal que tothom s’encarregui de sostenir l’Església”

      
             
      

A la segona part del col·loqui, Rafel Galofré ha afirmat que la Jornada de Germanor “és molt important per a l’Església, perquè s’intenta que hi hagi un increment de conscienciació sobre el fet que el sosteniment de l’Església és cosa de tots”. En aquesta línia, ha afegit que “tots hem de fer-nos càrrec del sosteniment i hem de fugir de la ‘monedeta’ per exhibir que hem donat alguna cosa, dit amb respecte evangèlic”. Sobre les xifres de la seva diòcesi, l’ecònom ha dit que “enguany s’han venut dos immobles, cosa que ha suposat una injecció important d’ingressos, fet que alhora ha permet equilibrar els comptes”.

Rafel Galofré, també diaca, ha comentat que “moltíssimes persones, pel context social que ens envolta, malauradament estan necessitades d’ajuda, però alhora pensen primer de tot a picar a les portes de l’Església, on sempre són ajudades per a aquell lloguer que no poden pagar o per a aquella cistella de la compra”. Ha conclòs que això justifica la col·laboració amb una institució que és moltes vegades el primer auxili directe.

Reflexió i actualitat

      
             
      

Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre el Dia de l'Església Diocesana o Jornada de Germanor que viuen aquest diumenge les diòcesis amb seu a Catalunya, amb el lema “I si el que busques és al teu interior?”. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'Toca el cel', un tema amb el qual el grup Worship.cat ens ambienta la celebració d'aquest diumenge XXXII durant l'any, amb la mirada posada en la vídua pobra que dona com a almoina tot el que té: https://www.youtube.com/watch?v=2DCrmO2wBAs

Igualment hem compartit uns apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: el Festival de Música del Mil·lenari de Montserrat presentat aquesta setmana, la convocatòria de voluntaris feta des de la Delegació de Joves del Bisbat de Girona per ajudar els afectats per la DANA a València i un webinar (col·loqui virtual) organitzat per al 15 de novembre des de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura sobre l'encíclica 'Dilexit Nos'. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).