EL MIRALL
El Mirall parla de la crida de Déu als diversos carismes i de ponts entre fe i cultura
Hi intervenen Jordi Domènech, director del Secretariat de Pastoral Vocacional a l’arxidiòcesi de Barcelona, i Jaume Angelats, president de la Fundació Joan Maragall
Publicado el - Actualizado
5 min lectura
Ignasi Miranda / Montse Roset
El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 14 de febrer sobre la crida de Déu a les diferents opcions de vida en l’Església i en el món i sobre el treball que es fa a Catalunya per bastir ponts entre la fe i la cultura des de fa 35 anys. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació de Jordi Domènech, director del Secretariat de Pastoral Vocacional a l’arxidiòcesi de Barcelona, i Jaume Angelats, president de la Fundació Joan Maragall. Domènech ha explicat que “el Congrés Nacional de Vocacions, celebrat el cap de setmana anterior, ha estat una gran trobada de tota l’Església que ha tingut un gran impacte, a partir del fet que no estem acostumats a viure aquestes reunions tan grans a nivell estatal”. En aquesta línia, ha afegit que “s’hi ha aprofundit molt sobre la missió i el tronc del baptisme, perquè tots estem cridats pel baptisme i s’han compartit totes les vocacions alhora”.
Jordi Domènech, a més, ha recordat que el congrés “va començar divendres 7 de febrer amb una ponència inicial que situava tot el que es volia plantejar els dies següents i després una pregària a través de signes que entraven en un vaixell, amb el ciri pasqual, la Paraula com a timó del vaixell i l’àncora a l’altar, per donar pas a una adoració del Santíssim”. El també prevere diocesà de Barcelona ha comentat que “dissabte tothom va poder assistir a dues ponències i dos tallers, per arrodonir-ho tot amb un festival de música, participació i alegria per la vivència”. El director de Pastoral Vocacional a l’Arquebisbat de Barcelona ha dit que “aquest congrés ha posat de manifest que la vocació no és només per als qui es fan capellans o monges, sinó que Déu crida tothom a la santedat per diversos camins”.
En un altre moment, Domènech ha destacat que “van participar en el congrés 75 persones de l’arxidiòcesi de Barcelona, representants de tots els carismes i les zones pastorals, per establir relacions i veure què es farà a partir d’ara”. Igualment ha apuntat que “la feina s’ha avançat, perquè el cardenal Omella ja havia invitat a fer-ho, i ara cal consolidar-ho tot”. Finalment el director del Secretariat ha explicat que s’encarrega “dels 11 seminaristes de totes les diòcesis amb seu a Catalunya, excepte Terrassa, que fan conjuntament el curs introductori”.
Celebració gran de la Fundació Joan Maragall
A la segona part del col·loqui, Jaume Angelats ha recordat que la Fundació Joan Maragall “té ara la mateixa missió i el mateix sentit encomanat ara fa 35 anys, en el que és un dels efectes del que va suposar l’esdeveniment del
Concili Vaticà II, dins una dimensió d’obertura de l’Església per establir ponts amb tot l’àmbit ampli de la cultura, en totes les seves manifestacions i sensibilitats, sobretot des de la ‘Gaudium et Spes’ i tot el moment, que té alhora un gran recorregut a l’hora d’implementar els impulsos eclesials i del món”. El president de l’entitat, nascuda el 1989 a l’arxidiòcesi de Barcelona, ha dit també que, “durant el periple d’aquests 35 anys, han canviat moltes coses especialment en els àmbits socials i culturals de Catalunya, on ha emergit un fenomen de desafecció cap a l’Església, cosa que fa que hi hagi una desconnexió sociològica i social en la transmissió de la fe”. En aquesta línia, ha afegit que “aquests últims 15 anys s’ha anat distanciant en alguns aspectes tot el discurs relacionat amb el cristianisme, vehiculat per l’àmbit eclesial, de la societat”.
Angelats ha explicat que “tot el que és posar en valor alguns elements que s’han perdut pel camí mostren, però, que hi ha un anhel de cultiu de la dimensió espiritual, aspecte en què el cristianisme ha perdut força”. El president de la Fundació Joan Maragall ha comentat que “la revista ‘Qüestions’, degana en el pensament cristià i amb periodicitat quadrimestral, ha arribat ininterrompudament fins ara, des de fa uns 9 anys amb gestió i edició des de la Fundació Joan Maragall”. Pel que fa als projectes dels propers mesos, Jaume Angelats ha anunciat que “es mantindrà l’activitat ordinària, com es va posar de manifest durant la celebració pels 35 anys, pensant en el que ha representat la pandèmia del Covid i en l’emergència de les tecnologies, els sistemes de comunicació i participació en les activitats que es proposen”.
A més, el president de la Fundació Joan Maragall ha apuntat que “es viu una nova etapa, com es veu, per exemple, amb el canvi de seu, ara al Palau de la Balmesiana, un edifici amb una significació relacionada amb el desig i l’intent de diàleg entre la cultura cristiana, la transmissió de la fe i la societat”. Finalment, Jaume Angelats ha assegurat que tant l’entitat com altres iniciatives eclesials “posen de manifest la disposició dialògica de l’Església, de tu a tu i reconeixent-se els uns als altres, perquè tots estem cridats a través de la paraula a entrar en un diàleg honest, cadascú des de la seva sensibilitat”. Igualment ha recordat que, “durant la celebració pels 35 anys, es va recordar que el Papa Francesc emfatitza l’actitud de llegir els signes dels temps i mirar, amb molta atenció, les nombroses coses bones que hi ha al món i a la societat, perquè hi ha llavors d’esperança per no caure en el pendent de la violència i la desqualificació”.
Reflexió i actualitat
Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre la restauració de l'església de Sant Sever, al Barri Gòtic de Barcelona, una reforma d'aquest temple barroc presentada en un acte aquesta setmana. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'Benaurances', un tema amb el qual el grup Canta la Teva Fe ens ambienta el missatge que la Paraula de Déu ens ofereix aquest diumenge VI durant l'any: https://www.youtube.com/watch?v=1I7JOClovAw
Igualment hem compartit uns breus apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: la celebració de la festa de la Mare de Déu de Lourdes amb la participació de les hospitalitats diocesanes de Catalunya, la commemoració ara fa uns dies a Cervera de l’inici de la tradició lligada a un fet eucarístic prodigiós i el comiat de les tres clarisses del Monestir de Pedralbes de Barcelona coincidint amb Santa Eulàlia. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).