el mirall

El Mirall repassa reptes eclesials del 2025: congrés de vocacions i la iniciació cristiana d’adults

Hi intervenen els diocesans de Barcelona Anna Maria Almuni, delegada de Formació i Acompanyament del Laïcat, i Felip-Juli Rodríguez, director del Secretariat del Catecumenat

Redacción COPE Cataluña

Barcelona - Publicado el

4 min lectura

      
      
             
      

Ignasi Miranda / Montse Roset

El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 3 de gener sobre la preparació del Congrés de Vocacions, que es farà a Madrid del 7 al 9 de febrer, i sobre la iniciació cristiana d’adults, que viurà el 27 d’abril el 25è aniversari de la institució del Catecumenat a Catalunya. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació dels diocesans de Barcelona Anna Maria Almuni, delegada de Formació i Acompanyament del Laïcat, i Felip-Juli Rodríguez, director del Secretariat del Catecumenat. Almuni ha definit el Congrés Nacional de Vocacions com una gran trobada “amb 3.200 persones convocades, amb la previsió d’una vuitantena de creients de l’arxidiòcesi de Barcelona”. Ha afegit que “és una reunió de tota l’Església, amb preveres, religiosos, laics, laiques i tots els estats de vida”. La delegada ha comentat, a més, que “després del Congrés de Laics el febrer de 2020, poc abans de la pandèmia, ara ve una altra experiència de comunió i de saber-se més enllà de la pròpia petita mirada de moviment, associació, parròquia o col·lectiu petit, en el cas dels laics”.

Anna Almuni ha destacat que el congrés del febrer “vol ser una trobada on tots caminem junts i aprofundim en la pròpia vocació, perquè no es tracta només de fomentar la crida al celibat, sacerdots o consagrats, sinó de tothom des d’aquella opció de vida que arrela en el baptisme”. La delegada del Laïcat ha dit també que “tots som Església” i que “aquest congrés pensa sobretot en la gent més jove”. Sobre la previsió, ha anunciat que “hi haurà una proposta inicial col·lectiva el primer dia, amb pregària, mentre que el segon es treballarà en petits tallers, amb la possibilitat d’escollir cadascú el que vol, per concloure la trobada amb un enviament final, però tot partint sempre de l’experiència i el testimoni”. Sobre la preparació, Almuni ha assegurat que “ha estat bonic com, entre les 17 persones de la Delegació del Laïcat de Barcelona, tothom s’ho ha pensat, i s’ha configurat un grup plural i variat”.

Finalment la delegada del Laïcat ha aclarit que “per a aquest concret es tracta de fomentar que els qui hi vagin ho facin no pas a veure què passa, sinó a aportar des de la pròpia vocació”. Almuni ha recordat que “no s’han de promoure ‘espais estufa’, on tothom queda content del congrés i ja està, sinó que cal carregar les piles per servir després l’Església i donar testimoni”. Ha conclòs que “és un moment per articular tot el que tenim perquè, si parlem de sinodalitat, la tindrem en aquest congrés vocacional, com ja s’ha fet aquests anys, després del Congrés de Laics del 2020”. Ha afegit que “els laics han de fer sobretot serveis de presència en el món, i no tant ad intra”.

Un fruit del Concili Provincial Tarraconense

A la segona part del col·loqui, Felip-Juli Rodríguez ha començat la seva intervenció explicant que “hi haurà dos representants del Catecumenat al Congrés de Vocacions”. El responsable del Catecumenat a Barcelona ha dit després que, “en aquests 25 anys acompanyant el Catecumenat”, no ha trobat, “entre els 2.000 creients que s’han batejat d’adults, ningú que ho hagi fet només per tràmit, com tampoc n'hi ha hagut dos casos iguals”. En el context també dels 1.700 anys del Concili de Nicea, Felip-Juli Rodríguez ha recordat que “aquestes persones entren en la fe”.

      
             
      

El director del Secretariat del Catecumenat ha aclarit que, en el servei que fa, “la dimensió vocacional és transversal”, i ha reivindicat “un enfortiment de la pastoral ordinària per fomentar les vocacions com un do de Déu, que treballa dia i nit per trobar nous seguidors”. Felip-Juli Rodríguez ha defensat “unes energies des del silenci i des de casa, des de les comunitats, perquè pateixen una certa anèmia i sovint pesquen sense pensar en el que passarà després”. També ha reclamat “un replantejament profund i, amb un reset, anar a les arrels del baptisme”. A més, ha anunciat que “el 27 d’abril farà 25 anys que els bisbes de Catalunya van signar un document sobre la pastoral sacramental en què s’instituïa el catecumenat”.

Reflexió i actualitat

Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre l'obertura del Jubileu diumenge 29 de desembre a les 10 catedrals de les diòcesis amb seu a Catalunya. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'La palabra se hizo carne', tema amb què el grup San José, de Granada, ens ambienta la celebració d'aquest diumenge II després de Nadal i, en general, tot el temps de Nadal que encara estem vivint: https://www.youtube.com/watch?v=fYXxOkGBgTo

      
             
      

Igualment hem compartit uns breus apunts d'actualitat sobre aquestes notícies, entre d'altres: la concentració d'aquest 1 de gener per la pau organitzada per la Comunitat de Sant Egidi i el missatge de Cap d’Any de l’arquebisbe Joan-Enric Vives, en què anima a la confiança i la solidaritat. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).

Temas relacionados