DEMANDA

El CatSalut reclama 526 MEUR a dos fabricants de bolquers d'adults per pactar preus

El Suprem va condemnar el 2019 un càrtel d'empreses i ara la Generalitat vol el retorn del sobrepreu.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència va imposar el maig del 2016 una sanció de 128,8 milions que el Suprem va confirmar el 2019 per als 8 fabricants i importadors, la Federació Espanyola d'Empreses de Tecnologia Sanitària (FENIN) i dos directius.

La investigació de la CNMC es va iniciar arran de la denúncia de dues de les empreses que participaven al càrtel: Ausonia i Procter&Gamble. La sentència concloïa que les empreses havien fixat el preu de venda als distribuïdors majoristes dels bolquers per a incontinència urinària severa en adults que finança el Servei Nacional de Salut a través de les farmàcies per als pacients no hospitalitzats. El pacte va durar almenys des del desembre del 1996 al gener del 2014.

A més, van implementar una estratègia d'interposició de recursos administratius i contenciosos-administratius contra les licitacions públiques fetes per les comunitats autònomes a través de les que s'adquiria el producte més barat.

La CNMC va dictaminar que les administracions van pagar gairebé, a través de les farmàcies, el doble del preu pagat pel mateix producte a través de licitacions públiques.

Les multes confirmades pel Suprem van afectar FENIN, Procter&Gamble, Indas, Essity, Hartmann, Ontex, Barna Import Medica i Textil Planas Oliveras. Les sancions més elevades van ser de 13,2, 35,1 i 68,5 milions d'euros, però la CNMC en va perdonar algunes per haver col·laborat en la investigació.

L'advocat Albert Poch, del despatx Redi de Barcelona, especialitzat en càrtels, ha explicat a 'La Vanguardia' que el Servei Català de la Salut ha optat per demandar únicament dues de les vuit empreses per estratègia processal.

"Hartmann i Essity van ser les dues companyies que primer van rebre la condemna. Com que la responsabilitat sobre els fets és solidària, les dues companyies poden respondre per la totalitat de la infracció i, per això, els podem exigir la quantia total de la indemnització", assegura.

Poch també diu que és la primera vegada que una administració pública de l'Estat fa una reclamació econòmica arran d'una sanció imposada per la CNMC i ratificada per la justícia. En aquest sentit, anima els altres organismes públics del sistema sanitari espanyol afectats pel càrtel del bolquer a seguir el mateix camí que el CatSalut.

A Herrera a COPE Catalunya hem parlat amb el gabinet que defensa la demanda, Redi advocats, i amb un dels seus advocats, Andoni de la Llosa (àudio).