DRETS HUMANS

Barcelona ofereix refugi a periodistes mexicans amenaçats

El programa acull 4 persones per any durant 6 mesos, la seva estada es pot escurçar o ampliar segons les necessitats de cada cas.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

El Projecte Municipal de Barcelona protegeix els periodistes a Mèxic i té com a objectiu ajudar a l'estada temporal a Barcelona de persones d'aquest col·lectiu que es veuen amenaçades per l'ocupació i l'activisme mentre denuncien violacions dels drets humans. L'objectiu és donar-los una pausa i reforçar les seves habilitats personals i professionals per afrontar la seva situació, alhora que fa més visible i internacional la seva carrera. També pretén impulsar i consolidar la xarxa catalano-mexicana de periodistes per potenciar la tasca dels col·lectius de periodistes amenaçats.

Durant la seva estada a Barcelona, els recepcionistes reben un suport integral: allotjament, habitatge, acompanyament en salut mental i de salut, formació i una agenda de defensa.

Daniela Rea és una periodista mexicana que té experiència contrastada treballant en temes socials, justícia, violència i drets humans i és membre fundadora de la Xarxa de Periodistes a Pie, membre de la Xarxa Global de Periodisme d'Investigació i coeditora de la revista Footnotes News, portal creat amb la suport de la Unió Europea.

Forma part del grup Nous Cronistes d’Índies, de la Fundació del Nou Periodisme Iberoamericà, de Gabriel García Márquez, que integra una nova generació de cronistes d’Amèrica Llatina que s’ha llançat a relatar històries de la vida quotidiana com una revolució literària.

Entre molts altres reconeixements és Premi Nacional de Periodisme a Mèxic i Premi Nacional de Reflexió sobre Drets Humans, otorgat per la Comissió Nacional de Drets Humans.

El 2017, Rea va dirigir el documental “No sucumbió la eternidad” que s’ha exhibit en diferents festivals i ha rebut reconeixements amb diversos premis.

Daniela Rea visita Barcelona per participar en el seminari “Narratives culturals amb sentit humà” organitzat per la

que tindrà lloc els diez 22 i 23 d’abril en la seu de la mateixa institució.

Si, hi ha periodistes a Mèxic que viuen en els estats i no en el centre del país, i estan amenaçats constantment per grups criminals i autoritats locals. El risc que es viu a Mèxic per fer periodisme és bastant alt, tant és així, que el municipi de Barcelona compta amb un projecte en associació amb una organització per acollir a periodistes mexicans que estan en risc per poder ser atesos tant emocionalment com per sortir a causa d'una urgència.

Quan vaig prendre la decisió no es veia el d'ara, la violència contra periodistes a Mèxic ha incrementat molt

els últims quinze anys i coincideix amb la militarització de seguretat pública durant el govern de

Calderón.

vaig començar en el periodisme escrivíem sobre la pobresa, educació o problemes socials.

vaig començar a exercir, aquests temes van ser substituïts per altres, com són les desaparicions de familiars.

La violència que es viu a cada dos d'aquests països és diferent. Crec que el vivim a molts països d'Amèrica llatina és un deteriorament de posseir i extreure qualsevol mena de vida.