CIÈNCIA

La participació catalana a la missió DART

L'ICE-CSIC ha participat en la primera missió per a desviar la trajectòria d'un asteroide potencialment perillós.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

1 min lectura

El 24 de novembre de 2021 es va llançar a l'espai la Prova de readreçament de l'Asteroide Doble (DART per les seves sigles en anglès), de la NASA i el laboratori Johns Hopkins APL.

Aquesta missió va col.lisionar el 27 de setembre a les 1.14 am CET, contra el seu objectiu, l'asteroide Dimorphos, i canviarà lleugerament la seva òrbita.

Aquesta és la primera missió de prova de defensa planetària dissenyada per a canviar el curs d'un asteroide. En l'equip científic d'aquesta missió participa l'astrofísic Josep M. Blat-Rodríguez, de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC) i membre de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya.

Aquesta missió busca demostrar la capacitat del mètode d'impacte cinètic per a desviar asteroides potencialment perillosos.

DART realitzarà un experiment per a canviar la trajectòria i la velocitat d'un asteroide en l'espai, emprant la pròpia sonda per a l'impacte cinètic, sense càrrega explosiva.

D'aquesta manera, la NASA pretén posar a prova les capacitats de defensa planetària en cas que fos necessari desviar un asteroide en curs de col·lisió amb la Terra en el futur.

“Amb la missió DART pretenem comprendre millor els aspectes claus que influeixen en la transferència de moment cinètic per un projectil sense càrrega explosiva. És un experiment físic amb el qual desitgem conèixer l'eficiència amb què un projectil kamikaze excava un cràter en un asteroide, llançant els materials de la superfície de l'asteroide en direcció oposada al projectil”, assegura l'astrofísic Josep M.Blat-Rodríguez, de l'Institut de Ciències de l'Espai i de l'Institut d'Estudis Espacials, que forma part de l'equip científic de la missió DART des de 2019.

“Com més gran sigui l'eficiència d'aquest procés, major serà el desviament de l'asteroide, però hi ha un factor multiplicador en el procés d'excavació per impacte que cal comprendre millor a partir d'aquest experiment”, afegeix.