SALUT

Els efectes neuropsicològics de la covid persistent

D'acord amb els estudis, també s'ha comprovat que els pacients que patien una cefalea tensional i més generalitzada tenien un curs més benigne de la malaltia.

00:00

Els efectes neuropsicològics de la covid persistent

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Quins són els efectes neurològics o neuropsicològics de la covid? Des de la irrupció de la malaltia el març del 2020 els investigadors estan destinant grans esforços a esbrinar-ho. Tot i que només han passat dos anys des de l'inici de la pandèmia, els científics han recollit prou informació per presentar ara alguns resultats i respondre algunes preguntes. Per tal d'exposar aquestes respostes, els Estudis de Ciències de la Salut de la UOC van organitzar el 12 de novembre una jornada al CaixaForum de Madrid amb el títol Efectes Neurològics i Alteracions Neurològiques per COVID-19. Les intervencions de diversos experts permeten recollir, en forma de resum, alguns dels efectes neurològics o neuropsicològics de la malaltia.

La cefalea, el símptoma més comú i que augura un bon pronòstic

Un dels símptomes més comuns de la COVID-19 és la cefalea. La doctora Ana Echavarría, de l'Hospital Clínic Universitari de Valladolid, va presentar els resultats d'una sèrie d'estudis sobre la relació entre cefalea i covid. Els estudis han demostrat que el fet de ser més jove implica més risc de patir mal de cap, encara més en el cas de les dones i també en pacients que tenen menys antecedents personals previs. És a dir, com menys malalties de base tingui un pacient, més risc té de patir cefalea durant la covid. A més a més, el mal de cap es presenta també en pacients que tenen un perfil de laboratori més favorable, i entre aquells que presenten pèrdua d'olfacte, miàlgia i febre.

Així doncs, segons la doctora, el fet de tenir cefalea durant la covid és un factor de bon pronòstic perquè es presenta en pacients amb una resposta immune més efectiva. D'acord amb els estudis, també s'ha comprovat que els pacients que patien una cefalea tensional i més generalitzada tenien un curs més benigne de la malaltia.

En canvi, els que patien migranya acabaven tenint un curs clínic pitjor i una alteració analítica més elevada. Els estudis també han demostrat que tenir cefalea durant la fase aguda es relaciona amb una mortalitat menor i un curs clínic millor.

En el 28 % dels casos, la cefalea és el primer símptoma que apareix i ho fa els primers quatre dies, sovint combinada amb la pèrdua de l'olfacte. Altres seqüeles neurològiques, com poden ser ictus i alteracions neuromusculars, apareixen, en canvi, més tard.

Segons la doctora Echevarría, la cefalea provocada per la covid causa un dolor opressiu, la localització és frontal i alguns pacients presenten fotofòbia i fonofòbia. Amb l'activitat física, el mal de cap empitjora i la intensitat pot anar de moderada a severa.

La cefalea pot persistir durant alguns mesos, tot i que en el 50 % de pacients en catorze dies es resol. A banda, la vacunació disminueix la duració del mal de cap a la meitat, de vuit a quatre dies.

A Herrera a COPE Catalunya hem parlat amb el professor de ciències de la salut de la UOC, Marco Calabria (àudio).

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

18:00H | 18 NOV 2024 | BOLETÍN