PROGRAMES
Herrera a COPE Catalunya i Andorra
Programa del 17 d'octubre del 2022.
Madrid - Publicado el - Actualizado
1 min lectura
Avui hem tractat els següents temes:
-Els metges catalans al límit
Metges de Catalunya ha reclamat al nou conseller de Salut, Manel Balcells, que situï entre les seves prioritats la millora "immediata" de les condicions laborals i retributives del personal facultatiu.
En un comunicat, defensa aquestes mesures per començar a resoldre la crisi de professionals que pateix el sistema i per recuperar la capacitat de retenció i atracció de talent mèdic cap a la sanitat pública.
El sindicat diu a Balcells que no hi ha temps a perdre si es vol evitar la conflictivitat i l'inici de mobilitzacions que exigeixen uns professionals mèdics "esgotats, farts i amb un grau de malestar molt elevat". Per això, ha demanat mesures concretes i eficaces, i amb la màxima dotació pressupostària.
-La clau del control de les aigües residuals
A Herrera a COPE Catalunya hem parlat amb Montserrat Carrascal, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IIBB-CSIC) i ens explica que «les plagues de rosegadors són un perill per a la salut humana a causa de les malalties que poden transmetre a través dels bacteris que els infecten i a la transmissió de puces, paparres i àcars.
A més, comprometen la integritat de les estructures infestades i, una vegada establertes, és molt difícil eliminar-les. A les grans ciutats, les rates viuen al clavegueram. Si no es realitza cap acció de control, aquests rosegadors poden viure fins a 7 anys i procrear fins a 4 vegades a l'any amb una mitjana de 10-14 cries, per la qual cosa el nombre varia ràpidament en pocs mesos».
Actualment s'utilitzen diverses estratègies per a la vigilància d'aquestes plagues, generalment basades en el recompte d'animals i la seva extrapolació a la població total.