MEDIAMBIENT

L'aigua regenerada es podria utilitzar per a aigua de boca?

Ha començat a aplicar-se de manera indirecta a la conca del Llobregat i hi ha plans per fer-ho també a la del Besòs

00:00

L'aigua regenerada es pot utilitzar per a aigua de boca?

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Tradicionalment, la reutilització de les aigües residuals depurades s'ha mantingut allunyada de l'àmbit residencial. No obstant això, la sequera i la conseqüent dificultat per mobilitzar els recursos hídrics convencionals fan que les aigües regenerades siguin una opció cada vegada més plausible per minimitzar els efectes d'aquests episodis d'escassetat.

L'aigua regenerada, també coneguda com a aigua reciclada o reutilitzada, exerceix un paper crucial en la gestió sostenible dels recursos hídrics, especialment durant períodes de sequera. La importància d'aquesta aigua radica en la seva capacitat per a proporcionar una font addicional de subministrament d'aigua, reduir la demanda d'aigua dolça i alleujar la pressió sobre els recursos hídrics naturals.

En general, l'aigua regenerada és qualsevol tipus d'aigua que ha estat tractada després del seu ús inicial per a la seva posterior reutilització. Pot provenir de diverses fonts, com a aigua residual tractada, aigua de pluja recol·lectada i tractada, i fins i tot aigua grisa d'activitats domèstiques, com a rentada de mans o dutxes. A través de processos avançats de tractament, s'eliminen els contaminants i els agents patògens, la qual cosa permet que l'aigua regenerada sigui segura i apta per a usos no potables.

A Herrera a COPE Catalunya hem parlat d'aquest tema amb el catedràtic d'enginyeria química de la UdG, Ignasi Rodríguez-Roda

Durant períodes de sequera, quan els recursos hídrics són escassos, l'aigua regenerada pot exercir un paper fonamental en proporcionar una font addicional d'aigua per a usos no potables. En reutilitzar aquest recurs, s'allibera una quantitat significativa d'aigua dolça que normalment es requeriria per a tals usos, com el reg d'àrees verdes, la recàrrega d'aqüífers, la neteja de carrers i la refrigeració industrial. En fer-ho, s'alleuja la pressió sobre els recursos hídrics naturals i es conserva el subministrament d'aigua dolça per a usos prioritaris, com el consum humà i l'agricultura.

A més, l'aigua regenerada pot ajudar a millorar la resiliència de les comunitats i els ecosistemes durant les sequeres. En tenir una font addicional de subministrament d'aigua, les ciutats i les regions poden reduir la seva dependència de fonts tradicionals d'aigua i diversificar la seva cartera de recursos hídrics. Això els permet ser més resilients davant esdeveniments climàtics extrems i períodes prolongats de sequera, ja que compten amb una font alternativa i de confiança d'aigua.

És important destacar que l'ús de l'aigua regenerada ha de ser adequadament regulat i gestionat per a garantir la seguretat i protecció de la salut pública. Els sistemes de tractament i distribució han de complir amb els estàndards de qualitat de l'aigua establerts i seguir pràctiques de gestió segures.

Temas relacionados

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

18:00 | 24 oct 2024 | boletin