DESPOBLAMENT

"Arrelament al territori", un projecte que vol combatre el despoblament a Catalunya

Combatre la despoblació és ja un tema urgent a posar en pràctica.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

1 min lectura

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha impulsat un projecte per combatre el despoblament a Catalunya. 'Arrelament al territori' cofinança tres propostes pilot que ajudin a desenvolupar serveis a la ciutadania i alhora permetin combatre el despoblament. Es preveu destinar 70.000 euros per als tres projectes escollits.

A La Linterna Catalunya hem parlat amb Lluís Corominas, director de la fundació Tranparència i bon govern "cal actuar d’una manera decidida i urgent per afrontar el despoblament" i ha explicat que per aconseguir un país equilibrat cal que els veïns que viuen en municipis petits tinguin "les mateixes oportunitats de desenvolupament que la resta de territori".

Ja s’ha obert la convocatòria pública per escollir tres propostes pilot que s’implementaran aquest 2021. S’ha fet partícips els municipis i consells comarcals per tal que proposin iniciatives i projectes que han d’anar destinats "a serveis d’atenció a les persones i orientats a millorar la qualitat de vida contribuint a evitar el despoblament".

D'aquesta manera, es preveu escollir projectes nous relacionats amb l’atenció a la gent gran, activació d’habitatges buits, eines digitals vinculades a l’atenció de les persones, solucions ocupacionals per a joves o projectes de promoció econòmica que fomentin l’arrelament al territori.

La Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG) finançarà el 50% dels tres projectes escollits, als quals es preveu destinar 70.000 euros. Està previst que a mitjans d’abril es facin púbics els projectes seleccionats pel jurat.

Segons l'ACM, actualment a Catalunya hi ha 488 municipis amb menys de 1.000 habitants. Representen el 51,5% dels municipis, que només concentren el 2,56% de la població catalana i són els més afectats pel despoblament. A més, també hi ha 38 municipis de més de 1.000 habitants que en els darrers 20 anys han perdut població.