ECONOMIA

El 95% dels establiments adherits als eixos deBarcelona Oberta tanquen l’estiu amb vendes negatives

Els empresaris i comerciants de Barcelona es mostren molt crítics i decebuts amb la gestió de la pandèmia per part del govern local i autonòmic.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

La Unió d’Eixos Comercials i Turístics, Barcelona Oberta, que aglutina les 20 principals zones turístiques de la ciutat, ha realitzat una tercera enquesta als seus associats per conèixer quina és la situació actual dels negocis i quina és la previsió de continuïtat de l’activitat en el context actual de pandèmia.

Segons l’informe, el 95% dels enquestats ha tancat aquest tercer trimestre amb dades negatives, el 64% dels quals amb un descens de vendes superior al 50%, en comparació al mateix període de l’any anterior. En aquest context, el 50% dels enquestats preveu tancar el negoci abans de finals d’any.

Pel que fa a les cadenes comercials adherides a Barcelona Oberta, el 19% té previst fer noves obertures, el 41% afirma que es mantindrà igual, i un 40% més té previst tancar un establiment o més d’un abans d’acabar l’any.

El 48% dels comerciants i empresaris ha afirmat que el pla de mobilitat de l’Ajuntament els ha afectat negativament a la seva activitat comercial.

El 87,5% dels empresaris ha hagut de sol·licitar préstecs, ajuts econòmics o subvencions. Concretament, el 27% ha demanat crèdits ICO, un 11% ha obtingut subvencions, si bé de quanties molt baixes, un 35% s’ha acollit als ERTO, i un de cada quatre (26%) ha demanat l’ajuda per cessament d’activitat.

Els eixos comercials més cèntrics han tingut forts decrements de visitants aquest estiu (juliol a setembre): el 64% afirma que han reduït més d’un 50% les visites. En canvi, eixos comercials com Front Marítim, Sagrada Família, Barceloneta i Porxos del Port afirmen haver mantingut o augmentat el seu tràfic peatonal respecte del mateix període de l’any anterior.

Davant d’aquesta situació crítica, el comerç i la restauració dels eixos de Barcelona Oberta demanen una reducció d’impostos per compensar la manca d’activitat (83,7%), més vigilància per evitar la delinqüència creixent (73,6%), liquiditat a fons perdut (68,8%) i, quan la pandèmia ho permeti, més promoció de visitants a Barcelona (65%).