EDUCACIÓ

La Generalitat donarà calers a les escoles que fomentin el català

Aconseguir que en 5 anys l'ús del català als centres educatius sigui del 80%

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Aconseguir que en 5 anys l'ús del català als centres educatius sigui del 80%. Que sigui la llengua habitual entre professors i alumnes i entre els alumnes entre sí. Però no només a les aules, també al pati, al menjador, i en qualsevol espai de l'escola. Aquest és l'objectiu que s'ha marcat el govern amb una nova ofensiva que preveu tot un seguit de mesures i que tindrà un cost de 2 milions d'euros. De moment, hi ha 800 escoles que s'han compromés a excloure el castellà dels seus centres. Yolanda Bernal

Un pla, en definitiva, perquè es parli català més enllà de l'aula. Iván Teruel és professor de secundària a Girona. Diu que això de que es vulgui excloure el castellà de l'escola no és una novetat. Es va començar amb la immersió lingüística i la ofensiva cada vegada és més gran. Aquest professor, Iván Teruel, denuncïa la discriminació que pateixen els alumnes que tenen el castellà com a llengua materna.

L'Iván Teruel reconeix que se sent sol a l'hora de plantar cara al monolingüisme a les escoles. Fins i tot els docents que no són nacionalistes, és dificil que s'hi oposin a l immersió. Està convençut de que als governants nacionalistes, la llengua els importa poc i només la utilitzen amb interessos polítics.

Dèiem que ja hi ha unes 800 escoles arreu de Catalunya que s'han compromés a desplegar aquest pla per aconseguir que el català sigui la llengua d'ús habitual, més enllà de les aules. Aquests centres rebran una subvenció de 1.300 euros, oi?

Antonio Robles també és professor. Diu que, arribats a aquest punt, és difícil catalanitzar encara més les escoles. Recorda que fins ara, la Generaliat s'ha gastat 20mil milions d'euros per a normalitzar el català. Al principi potser tenia sentit, perquè veníem d'una dictadura però ara, l'objectiu és un altra, i té molt a veure amb l'adoctrinament. Per això, cal estar atent a la lletra petita del nou pla

Mesures que contempla el pla del Govern: que un o dos dies a la setmana es facin activitats de dinamització del pati, per fomentar el català. Que es fomentin activitats per millorar el coneixemnet i lús del català en les famílies. O programes de sensibilització lingüística de monitors de menjador i altres col.lectius que participen en l'educació.