SALUT A LA FEINA

L'absentisme laboral augmenta un 56,6% entre 2013 i 2019.

Les xifres d'absentisme laboral es disparen i el seu cost va ser de 85.140 milions d'euros en 2018.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

1 min lectura

Si sumem les prestacions de la Seguretat Social, les baixes cobertes per empreses i el cost d'oportunitat, l'absentisme laboral va ascendir en 2018 fins als 85.140 milions d'euros, un 10% més que en 2017. De fet entre 2013 i 2019 ha augmentat un 56,6%, xifres molt preocupants. Davant això Mónica Seara, professora de EAE Business School i CEOd'Humanes Salut Organitzacional, afirma: “ni en mis mejores estimaciones habría predicho este aumento; cuesta trasladar que se necesita una transformación cultural en las compañías para crear empresas más humanas.”

Segons la professora, existeixen molt poques empreses a Espanya que tinguin entre els seus valors la salut dels seus treballadors, de fet la salut només apareix en l'11% de les empreses de l'Ibex 35. I afegeix: “dar un giro de timón e invertir en una cultura saludable requiere un trabajo en el corto plazo para tener resultados en el largo plazo, lo que para cualquiera que deba presentar resultados mensuales, trimestrales o anuales es algo inviable”. L'absentisme laboral minva la competitivitat empresarial, encareix els costos per al sistema de la Seguretat Social i alenteix l'evolució de l'economia espanyola. Per això Mónica Seara parla de la necessitat de plantejar possibles mesures estructurals a nivell de govern.

Segons Mónica, no tenim una cultura de salut. La gent continua tenint la sensació de que la seguretat social és gratis, i res més lluny, la paguem entre tots i és una sanitat cara (i de les millors del món). 

La crisi ha fet molt de mal en aquest aspecte, la precarietat laboral i econòmica ha generat un estrès enorme amb les conseqüències en minvament de salut, física i psíquica. És difícil tenir una bona salut en el treball si aquest és precari i mancat de motivació.