PROGRAMES

La Linterna a COPE Catalunya i Andorra

Programa del 07 de decembre del 2020.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

3 min lectura

Avui, a La Linterna Catalunya, hem tractat els següents temes:

-La UB i l'hospital de Bellvitge avaluaran la incidència de la Covid a la universitat

La Universitat de Barcelona i l’Hospital Universitari de Bellvitge posen en marxa el projecte de mecenatge Evitem nous brots: descobrim els portadors asimptomàtics, que té com a objectiu dur a terme un estudi transversal de cribratge d’infecció per SARS-CoV-2 i de la seva seroepidemiologia en una mostra representativa de la comunitat universitària de la UB.

A La Linterna Catalunya hem parlar del tema amb el coordinador de l'estudi i catedràtic de farmacologia de la UB, el Dr. Francisco Ciruela, "L’estudi es farà en una població representativa i proporcionada de 5.000 persones dels diferents col·lectius de la Universitat (estudiants, personal d’administració i serveis, i personal docent i investigador), escollits aleatòriament i a qui es convidarà a participar-hi."

-”Controles?” l'exposició que treballa amb el jovent la prevenció de les drogoaddiccions

Arran la declaració de l'estat d'alarma i emergència sanitària per contenir la propagació de la COVID-19, la Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, fa una aposta per la digitalització de l'exposició Controles? amb l’objectiu de seguir oferint als ens locals suport en la prevenció de les drogodependències i el foment del bon ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC), un repte clau en el context que estem vivint.

Aquest nou format virtual, que s'inicia a partir d’aquest dimecres 4 de novembre a Canet de Mar, permet fer una visita lliure per l'exposició i, alhora, fer visites guiades amb dinamització.

-Fibra òptica, la solució per a poblar la Catalunya buida

Els pobles petits que tenen pocs habitants han augmentat la seva població perquè la gent què podia teletreballar ha fugit de les grans ciutats i ha marxat cap a zones més trenqui-les. Sí això fos permanent, ajudaríem a frenar la despoblació que tant ens preocupa tant a Catalunya com a tota Espanya. Perquè això passi, hauria d'haver-hi una bona cobertura i una bona comunicació com és la fibra òptica.

-¿Sabías que antiguamente era el 6 de diciembre el día que traía los regalos ‘Papá Noel’?

Papá Noel, Santa Claus, Sinterklaas, Bonhomme Noël o San Nicolás son algunos de los muchísimos nombres que recibe el personaje horondo y bonachón que, en la víspera de Navidad, reparte regalos por los hogares de todo el planeta.

Todos ellos (aunque con distintos nombres) provienen de un solo personaje: Nicolás de Bari, un obispo católico que vivió entre los siglos III y IV en la región de Licia (actual Turquía) y del que surgieron varias leyendas que narraban sus milagros y bondades hacia las gentes más pobres y necesitadas.

Pero la costumbre de dejar regalos la víspera de Navidad es un hecho relativamente moderno (se inició a finales del siglo XIX) y originalmente el día que estaba destinado a ello era el 6 de diciembre.

Este día es cuando se celebra en el calendario católico la festividad de San Nicolás de Bari (también conocido como San Nicolás de Myra), coincidiendo con la fecha de su fallecimiento en el año 343.