ECONOMIA

La indústria de l'esport està abocada a la desaparició imminent

Hi ha empreses que fa més de nou mesos que no ingressen res. Expliquen des d'INDESCAT.

00:00

La indústria de l'esport està abocada a la desaparició imminent

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

La pandèmia està colpejant, sense excepció, a tots els sectors de negoci o comerç. El sector del negoci relacionat amb l'esport no és una excepció.

En la Llanterna Catalunya hem parlat amb Anna Pruna, presidenta de INDESCAT, el clúster de la indústria de l'esport a Catalunya. "Volem posar de manifest la nostra indignació pel fet que només s’han destinat 25 milions d’euros que no cobreixen ni de bon tros les pèrdues generades a la indústria esportiva. D’aquests, només una part seran pel teixit empresarial, i a més a més, només per a instal·lacions, que actualment suposa aproximadament el 29% de la indústria." ens comenta pruna.

Però, arribaran les ajudes? Anna ens diu que "El 71% restant de les empreses -esdeveniments i productes i serveis esportius-, que han patit una afectació que ha estat letal, queden excloses dels ajuts anunciats pel Govern." afirma "Ho hem reiterat en moltes ocasions. La indústria esportiva és un tot i quan una de les seves cadenes de valor cau, tota la resta es veuen afectades."

De fet la indústria de l'esport està abocada a un canvi radical a causa de la pandèmia "Tot allò que es va iniciar en els Jocs Olímpics del 92 i s’ha consolidat des d’aleshores es pot volatilitzar en els propers mesos. Del total de 957M€ d'aportació al VAB previstos abans de la COVID-19 pel total de la indústria, s’estimava que 679M€ havien de venir dels esdeveniments, productes i serveis esportius." raona la presidenta d'INDESCAT "Això implica que, només aquestes empreses, deixaran d'aportar al VAB 633M€ i deixaran de facturar aproximadament 193M€ durant aquest 2020. Una caiguda lliure sense aturador."

I què diu el govern de toto això? Pruna ens diu que "constatem, un cop més, que una part important de la indústria està infravalorada i no es té en compte. Els nostres referents institucionals són tant la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física com el departament d'Empresa i Coneixement. I en cap dels casos sembla que siguem una prioritat. Més aviat el contrari."

"El Decret Llei aprovat pel govern només contempla una mínima compensació als gestors d’instal·lacions esportives" conclou la presidenta d'INDESCAT.