Escola de cuidadors

L'Escola de Cuidadors de “la Caixa” atén més de 1.000 persones en el seu primer any

És el primer espai a Espanya dirigit a familiars i voluntaris que cuiden de persones que es troben al final de la seva vida. El projecte contempla espais d'escolta,I acolliment

00:00

L'Escola de Cuidadors de “la Caixa” atén més de 1.000 persones en el seu primer any

Redacción digital

Madrid - Publicado el

1 min lectura

L'Escola de Cuidadors de “la Caixa” és un espai pioner a Espanya en l'acolliment de familiars cuidadors i voluntaris que atenen persones que es troben al final de la vida. Més enllà de transmetre coneixements que amplien les competències del cuidador, l'Escola aporta els valors essencials de la cura mitjançant eines, tècniques i habilitats enfocades a realitzar una atenció d'excel·lència a les persones cuidades.

Des de la seva posada en marxa al juliol de 2018, han passat per l'escola 1.105 cuidadors familiars i voluntaris. Fins al moment, l'escola ha realitzat 231 tallers, en diferents dispositius assistencials per a facilitar l'assistència de cuidadors i voluntaris. El conjunt de les activitats ha registrat un total de 2.523 assistències, tenint en compte que un sol cuidador sol participar en més d'un taller.


Cuidant la vida fins a l'últim instant


A l'Escola de Cuidadors s'imparteixen tallers amb una metodologia innovadora que contempla espais d'escolta, acolliment i reflexió. Els professionals ajuden els cuidadors a donar-los resposta a totes les preguntes relacionades amb la cura del malalt transferint coneixements i eines, i orientacions en la tasca de cuidar. Tot això s'ofereix a través de cinc àmbits d'atenció:
• Consells per a la cura diària
• Eines per a millorar la comunicació entre cuidador i malalt
• Estratègies per a gestionar les emocions (reduir l'estrès, l'angoixa, les pors, etc.)
• Coneixement del procés de duel
• Espai de sensibilització i conscienciació social
L'itinerari formatiu de tallers i altres activitats pretén cobrir les necessitats essencials de cuidadors familiars i voluntaris, treballant les actituds, transmetent coneixements i aportant eines. Existeix la possibilitat d'inscriure's al cicle complet d'activitats formatives o a un sol taller, en funció de l'interès i la disponibilitat de cada persona.


Els tallers són els següents


Confort emocional. S'ofereixen recursos i eines per a facilitar la gestió emocional i afavorir l'afrontament dels cuidadors. És possible sol·licitar una sessió complementària sobre persona i demència per a conèixer el curs d'aquesta malaltia i obtenir consells per a una gestió més saludable del procés.
Confort físic. Es treballen aspectes essencials de la cura física i es proporciona orientació i directrius en àrees com la higiene, les alteracions de la mobilitat i del somni, el risc de nafres i la realització de transferències i canvis posturals. També s'ofereix un taller específic de nutrició i dietètica per a aprofundir en aquest àmbit, en cas necessari.
Cuidar-se per a cuidar. Es potencien dinàmiques d'autocura mitjançant tècniques d'expressió i autoconeixement emocional, atenció plena i interacció i suport grupal. A més, per a complementar el treball dut a terme s'ofereix un taller de ioga a fi d'iniciar-se en aquesta pràctica tan beneficiosa per a la salut.
Artteràpia. En aquest espai d'expressió emocional es potencia la pròpia creativitat com a recurs personal en un entorn d'ajuda mútua. Bon tracte. S'ofereixen recursos per a garantir un acompanyament de qualitat i proporcionar seguretat a la persona cuidadora en la gestió dels moments d'intimitat i cura.Parlem sobre el duel. Es presenta el duel des de la perspectiva de l'elaboració activa, afavorint la comprensió del procés i l'expressió emocional.


Per una atenció integral al final de la vida


L'Escola de Cuidadors neix en el marc del Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de “la Caixa”. Emmarcat en l'Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, aquest programa complementa el model actual d'atenció amb la finalitat d'aconseguir una atenció integral que tingui en compte els aspectes psicosocials: tant el suport social, emocional i espiritual al pacient i als seus familiars, com l'atenció al duel, el suport a professionals de cures pal·liatives i l'acompanyament a càrrec de voluntaris. Des de la seva posada en marxa en 2009, el programa s'ha anat ampliant fins a arribar actualment a 128 hospitals de tot l'Estat espanyol i a 133 unitats de suport domiciliari, a través de 42 equips d'atenció psicosocial formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris.
Fins al moment, més de 150.000 pacients i 200.000 familiars han estat atesos pel programa. La seva primera avaluació científica conclou que respon a les necessitats de les persones ateses, millorant en el 90% els símptomes en l'àmbit anímic i psicològic. L'estudi estableix que el 92% de les persones malaltes qualifiquen d'excel·lent o molt bona l'atenció rebuda, i que prop del 90% asseguren que han pogut resoldre temes pendents (la major part d'ells, vinculats a la comunicació i la relació amb la família i l'entorn) gràcies a aquest suport.

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

12:00H | 07 OCT 2024 | BOLETÍN