INCLUSIVITAT

A Barcelona es necessiten parcs infantils més accessibles i inclusius

Cal considerar un espai de joc com a inclusiu quan afavoreix un ús i gaudi compartit, ofereix múltiples maneres d'aproximar-se als elements de joc.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha tornat a analitzar l’accessibilitat i la inclusivitat de les àrees de joc infantil de la ciutat, ja que considera de gran importància continuar treballant perquè es vetlli per l’accessibilitat i la instal·lació d’elements de joc inclusius en la renovació d’aquests espais o en la creació de noves àrees.

Apostar per un model de joc inclusiu permet garantir l’accés al joc a nens i nenes amb diversitat funcional i possibilita que tota la infància, independentment de les seves característiques, pugui compartir-los.

D’aquesta manera, s’assegura la interacció entre infància i, per tant, la seva integració a través del joc. Actuació d’ofici de la Sindicatura durant els anys 2020 i 2021 L’any 2020 la Sindicatura de Greuges de Barcelona ja va obrir una actuació d’ofici per avaluar el grau d’accessibilitat i inclusivitat de les àrees de joc infantil de la ciutat.

Aquesta intervenció va finalitzar l’any 2021 amb dues recomanacions destacades a l’Ajuntament: que la renovació i la creació de noves zones de joc infantil compleixin l’objectiu que l’any 2030 el 100% dels parcs infantils siguin accessibles i inclusius, i que cada barri barceloní disposi, com a mínim, d’una d’aquestes àrees per tal de garantir el dret al joc de la totalitat de la infància.

Quina és la diferència entre accessibilitat i inclusivitat?

Cal considerar un espai de joc com a inclusiu quan afavoreix un ús i gaudi compartit, ofereix múltiples maneres d’aproximar-se als elements de joc, i dona resposta als diversos interessos i capacitats dels infants. D’altra banda, una àrea de jocs és accessible quan l’element principal de l’espai ho sigui o quan ho siguin les activitats lúdiques que s’hi poden desenvolupar: gronxar-se, lliscar i enfilar-se.

L’àrea que atén diverses discapacitats i garanteix que totes les activitats lúdiques són accessibles, és considerada totalment accessible.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat del tema amb el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia (àudio).