CURIOSITATS

Col·loqui o debat?

Nombroses són les ocasions en les quals s'utilitzen diferents termes per a definir un concepte, malgrat no ser sinònims ni tenir relació entre si.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les tres curiositats escollides per avui:

-Quina diferència hi ha entre un ‘col·loqui’ i un ‘debat’?

Un ‘col·loqui’ és una conversa entre dues o més persones en el qual cadascuna exposa la seva idea o punt de vista i en el qual els participants no solen polemitzar (encara que es podria donar el cas) pel fet que sol girar entorn d'un tema o idea en comú. El terme col·loqui prové del llatí ’colloquium’ i el seu significat literal era “parlar entre varis”.

En un ’debat’ diverses persones conversen i, sovint, discuteixen al voltant d'un tema o idea, pel fet que cadascun sol exposar el seu punt de vista que sol estar en les antípodes de la resta.

-Quin és l'origen de terme ‘tertúlia’?

El terme tertúlia, amb el qual es coneix a la reunió de persones que s'ajunten amb el propòsit de conversar al voltant d'un tema, és un epònim i prové d'una part del nom d'un dels majors erudits del cristianisme de la seva època (segles II i III) anomenat Cinquè Septimio Florente Tertuliano.

-Quin és l'origen de cridar ‘bistró’ a una certa mena de restaurants?

Al voltant de l'origen etimològic del terme circula una famosa llegenda urbana, àmpliament compartida, que indica que aquest vocable prové del rus ‘*bystro’, el significat del qual és ‘ràpid’.

Escolta com l'Alfred López ho explica a l'àudio.