COMISSIONS

Comissions per retirada d'efectiu a finestra

OCU adverteix que per a molts majors i persones amb dificultats visuals l'accés als mitjans digitals és molt complicada.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

1 min lectura

Les noves comissions en finestreta dels bancs responen a una política d'estalvi de recursos a costa de l'accessibilitat dels usuaris, denuncia OCU, que lamenta la recent declaració del Banc d'Espanya avalant aquestes pràctiques.

I és que aquesta institució estableix com a bon criteri que les entitats “han de posar a la disposició dels seus clients almenys un mitjà gratuït, accessible i segur, tenint en compte les circumstàncies particulars de cada col·lectiu”; però sense especificar-les, adverteix OCU.

És més, OCU denuncia que es tracta d'una doble comissió, ja que ja es cobra una altra pel servei de caixa, ja remunerat a través de la comissió de manteniment del compte.

De fet, una sentència d'un jutjat del Mercantil No 1 de Vitòria, a instàncies de EKA/ACUV, considera que aquesta comissió és nul·la per abusiva ja que va en contra de les exigències de la bona fe i causa en perjudici del consumidor un desequilibri important dels drets i obligacions de les parts en el contracte i limita els drets dels consumidors més vulnerables.

OCU anima als afectats a reclamar davant el servei d'atenció al client de l'entitat, amb més motiu si cap quan es tracti de persones de col·lectius vulnerables, com molts majors i persones amb dificultats visuals, de mobilitat o cognitives amb seriosos de problemes d'accessibilitat als mitjans digitals, com pot ser un caixer.

OCU porta temps denunciant aquest tipus de pràctiques que comporten l'exclusió financera que els col·lectius més vulnerables, que haurien de gaudir d'especial protecció.

Per això torna a sol·licitar al Govern que el servei bancari físic es consideri com a “servei bàsic i universal” i que garanteixi que arriba a tota la població, igual que les telecomunicacions o Correus.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat amb el portaveu de l'OCU, Enrique García (àudio).