CURIOSITATS

D'on ve l'expressió "conseguir algo bajo cuerda"?

El divulgador científic Alfred López ens explica l'origen.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les curiositats escollides per avui:

(ESCOLTA L'ENTREVISTA AQUÍ)

-D'on ve l'expressió "conseguir algo bajo cuerda"?

Aquesta expressió va néixer en relació a un joc molt similar al tennis que es practicava en el segle XVII i en el qual hi havia una corda que penjava i dividia el terreny que ocupaven els jugadors (el que avui coneixem com la xarxa).

Entre les regles d'aquest joc estava la prohibició de passar la pilota per sota de l'esmentada entenimentada, però algunes eren les ocasions en les quals un jugador la colava d'aquesta manera per a intentar guanyar un punt decisiu.

-El curiós origen del terme ‘ambre’

Podem trobar que pugui fer referència al conegut com a ‘ambre gris’, una substància grisenca i vetes groguenques que s'obté de les vísceres del catxalot i utilitzada des de l'antiguitat per a elaborar perfums o ungüents medicinals.

Va ser precisament la referència a l'animal cetaci el que va donar origen al terme ‘ambre’.

-D'on sorgeix l'expressió ‘Estar en capella’?

L'expressió "estar en capella" s'utilitza per a referir-se al moment previ a una situació important i decisiva. Segons experts i etimòlegs, aquesta locució es va originar en la Universitat de Salamanca al voltant del segle XIV, on els estudiants que es graduaven havien de presentar la seva tesi doctoral davant el tribunal en la capella de Santa Bàrbara la nit anterior.

Temas relacionados