CURIOSITATS

D'on prové l'expressió "dar coba"?

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les tres curiositats, molt nadalenques, escollides per avui:

-D'on prové l'expressió ‘Dar coba’?

El terme ‘ensabonada’ prové del llatí ‘cub?re’ que va donar origen al vocable ‘encobar’, en referència a l'acte que fan els ocells de covar els seus ous. Sembla ser que es va fer una analogia entre l'esmentat fet de encobar (com fan les gallines) i "lisonjear" a algú.

-Per què a la por produïda per una cosa desconeguda o paranormal se'n diu ‘yuyu’?

L'origen etimològic del terme és ‘juju’, forma en la qual en la majoria d'idiomes se'l coneix a l'esmentada por o temor al desconegut i el qual provenia de les pràctiques de màgia i encanteris dutes a terme a Àfrica Occidental, però, curiosament, a l'origen aquest terme feia referència exclusivament a aquells amulets que estaven relacionats amb la bona sort.

-Quin és l'origen de l'expressió ‘Decir algo a medias tintas’?

La majoria de fonts assenyalen que prové de l'època en la qual l'escriptura es realitzava amb una ploma que havia d'anar mullant-se en el tinter.

Moltes eren les ocasions que els escrivans utilitzaven una tinta de mala qualitat o diluïda en un altre líquid (com a aigua) perquè li condís més.

Escolta com Alfred López ens explica amb detall aquestes històries en l'àudio.