CURIOSITATS

D'on surt la tradició de fer el pessebre?

El divulgador científic Alfred López ens ho explica tot a l'àudio.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les curiositats escollides per avui:

- Per què molts mercats nadalencs s'inauguren coincidint amb el dia de Santa Llúcia?

Amb l'expansió del cristianisme es van substituir la majoria de celebracions paganes i l'esmentat mercat previ al solstici (amb el qual es compraven les provisions d'hivern) es va reconvertir en un mercat ambulant nadalenc.

Es va triar la data del 13 de desembre per ser l'efemèride de la defunció i martiri de Lucía de Siracusa, l'any 304. Aquesta data coincidia en el llavors calendari Julià amb el dia del solstici d'hivern.

-Per què es diu ‘pessebre’ a la representació nadalenca del naixement de Jesús?

La Mare de Déu, després de donar a llum al Messies, va dipositar a aquest en la menjadora dels animals habilitant-lo com a bressol del nounat.

I és precisament aquesta menjadora que es va utilitzar com a bressol el que li dona nom ja que «pessebre» prové del llatí ‘praes?pe’ i el seu significat original (i que també s'utilitza avui dia en el món de la ramaderia) és el de ‘recipient o calaix destinat al menjar dels animals’ (bestiar).

-I d'on sorgeix la tradició de muntar el naixement?

A Espanya va arribar el costum de muntar aquest tipus de pessebres durant el Renaixement però quan realment es va popularitzar va ser cap a la segona meitat del segle XVIII, pel fet que aquest costum va ser exportat des d'Itàlia pel rei Carles III d'Espanya (anteriorment nomenat també rei de Nàpols) i des d'aquí es va difondre per totes les colònies i possessions de la Corona Espanyola (Amèrica, Filipines, illes en el Pacífic…) fent-se immensament popular el muntar un pessebre nadalenc coincidint amb aquestes dates.