Alimentació

Els musclos del delta de l'Ebre es moren per les altes temperatures de l'aigua

Els productors preveuen l'encariment del musclo la temporada que ve, perquè s'haurà d'importar de Grècia i Itàlia

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Les altes temperatures de l'aigua del Mediterrani registrades aquest estiu han causat la pèrdua de més 150.000 quilos de musclos de temporada i la mortalitat del voltant d'un milió de les cries per a l'any que ve al delta de l'Ebre.

El gerent dels productors de la zona, Gerard Bonet, diu que la situació és tan greu que farà que la temporada que ve s'hagin de portar exemplars de Grècia i Itàlia, amb el consegüent encariment del producte.

Els treballadors de la zona fa setmanes que recullen material inert de l'aigua i les muscleres. Netegen i tiren les restes d'allò que no només simbolitza la mort de la cria actual, sinó també la futura.

Impotent, després de mostrar com cap de les closques recollides amaga cap rastre de carn al seu interior, Bonet es queixa: "Ja fa anys que es noten els efectes del canvi climàtic."

Aquest estiu de 2022 ha marcat un abans i un després, amb "una temperatura de l'aigua del mar de més de 28 graus al juliol i fins i tot 30 a l'agost".

El 20 de juliol van trobar que tota la producció estava surant morta, ja que la temperatura del mar no era l'òptima per al cultiu.

"El problema no és arribar a temperatures altes un dia o dos, sinó que es mantinguin tant temps", lamenta el musclaire, que recorda que un mar de més dees altes temperatures de l'aigua del Mediterrani registrades aquest estiu 27 graus ja es considera mar tropical."

"Fa temps que anàvem afrontant la situació canviant i ens vam intentar adaptar reduint la temporada o produint menys quantitat, però el musclo només pot retirar-se i vendre's si està ple de carn. Els musclos tenen un temps de vida limitat."

Davant d'aquesta situació, demanen mesures com l'aportació d'aigua dolça a les badies. "Ja s'està fent, però es podria fer més",