CIÈNCIA

Un fàrmac aconsegueix superar la barrera del cervell

El medicament pot travessar la barrera hematoencefàlica que protegeix el cervell i aconseguir una activitat antitumoral prolongada en el temps.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Una recerca del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d'Hebron, publicada a Cancer Research i liderada pel Dr. Joan Seoane amb el suport de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, ha demostrat l'eficàcia preclínica d'un fàrmac nou basat en un inhibidor del gen BRAF, el C1a, que pot travessar la barrera hematoencefàlica que protegeix el cervell i aconseguir una activitat antitumoral prolongada en el temps en mostres de pacients amb metàstasi cerebral de melanoma amb mutació BRAF.

Els pacients amb aquest tipus de tumor poden presentar, en un percentatge elevat, metàstasi cerebral, una malaltia devastadora, especialment difícil de tractar perquè els tractaments actuals no aconseguien travessar la barrera hematoencefàlica per penetrar al cervell.

Aquest nou fàrmac, dissenyat per ser permeable al cervell, funciona millor que els tractaments disponibles actualment amb els inhibidors de BRAF i BRAF/MEK, fins i tot en mostres de pacients la malaltia dels quals ha progressat després del tractament estàndard.

Gràcies a la donació de mostres de teixit per part de pacients amb melanoma operats per metàstasis cerebrals, s'han pogut establir models preclínics en què s'ha demostrat la penetració i l'eficàcia del fàrmac.

Els nostres resultats han permès posar en marxa un assaig clínic en fase I, que s'està fent a la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch, entre altres centres.

A més, anticipant-se a les resistències que generen els tractaments amb el temps i amb l'objectiu de combatre la progressió de la malaltia després del tractament amb C1a, els investigadors també han desvelat els mecanismes de resistència i han descobert que el tractament combinat amb immunoteràpia prevé la resistència i la recidiva tumoral, i podria ser una alternativa en aquests casos.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat amb el professor de l'ICRA i director de recerca translacional del VHIO, doctor Joan Seoane (àudio).