PROGRAMES

Migdia a COPE Catalunya i Andorra

Programa del 17 de juny del 2021.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Avui hem tractat el següents temes:

-Seria recomanable alliberar les patents de les vacunes?

Ahir des del Palau Macaya, a Barcelona, moderat per Francisco José Cambra, cap de l'UCI Pediàtrica de l'hospital Sant Joan de Déu i membre de l'Institut Borja de Bioètica i presentat per Jesús Avezuela; el director general de Farmaindústria, HumbertoArnés; David Noguera, president de Médicos Sin Fronteras; Frederic de Montalvo, president del Comitè de Bioètica d'Espanya i Erika Dueñas, responsable de Propietat Intel·lectual del Departament de Medicaments i productes de l'OMS, van dialogar sobre els efectes i conseqüències que la supressió de les patents podria portar amb si en la lluita contra la pandèmia. Parlarem amb el director general de la fundació Palo Sexto, el senyor Jesús Avezuela.

-Una de les 15 botigues més antigues d'Europa està a Tarragona

Mai us ha passat pel cap quin és el negoci més antic de Catalunya? En el programa d'avui parlarem del més antic no només de Catalunya sinó possiblement un dels més antics d'Espanya i d'Europa. Estem parlant concretament de la Casa Corderet que es troba al carrer merceria de Tarragona. Hem convidat el Xavi Pagès perquè ens expliqui tots els detalls.

-És veritat que el negoci es va posar en marxa l'any 1631?

Sí, bàsicament perquè en aquella època no existien les botigues, la gent anava a comprar els tallers. Amb el pas dels anys es va crear la botiga, va ser l'any 1751 i segueix sent la botiga d'avui dia.

-El negoci va començar com una botiga d'espelmes?

Sí, sempre ho ha estat.

-Amb el pas dels anys us heu anat envoltant el que demana la societat?

Pensa que amb l'arribada del gas i l'electricitat, evidentment la il·luminació de casa es va anar perdent. Durant un cert temps també es venia en ultramarins, però amb la nova generació l'any 2002 vam decidir apostar per tornar a l'origen i tornar-les a fer o per abastir a fàbriques de menys de 5 km i donar oportunitats a les nostres fàbriques de poder continuar funcionant.

-¿Cuál será el fuego artificial estrella en las verbenas de San Juan?

El sector de la pirotecnia de Cataluña prevé superar las ventas de petardos en Sant Joan respecto 2019. Ese año se facturaron unos 17 millones de euros, este año prevén llegar a los 19 millones de euros.

Las restricciones de 2020 deshincharon las ventas por las restricciones Covid en reuniones y a la celebración de verbenas y cuando la facturación cayó hasta los 15 millones de euros. El sector atribuye las buenas previsiones al optimismo y a las ganas de hacer celebraciones después de más de un año de limitaciones.

Desde el 1 de junio, el ritmo de venta en establecimientos está siendo superior a años anteriores, tanto por el gasto como por el volumen de clientes, que optan por lotes y productos con más colores y menos ruido.

En Mediodía en COPE Cataluña hemos hablado con la portavoz de la pirotecnia Estalella, Mònica Boixadós "Nos acercaremos al nivel de ventas del 2019, la gente tiene ganas de celebraciones"