PROGRAMES

Migdia a COPE Catalunya i Andorra

Programa del 27 de setembre del 2021.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

3 min lectura

Avui hem tractat els següents temes:

-D'on prové l'expressió “de noche todos los gatos son pardos”?

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

-Cap a on va el turisme a Catalunya?

El model turístic "ha transformat la ciutat en una franquícia de fons voltors". La investigadora de l'Observatori del Deute en la Globalització, Joana Bregolat, que també ha participat en la presentació, ha criticat que l'objectiu de la cimera "és perpetuar un model que va en contra de la vida".

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat de turisme i la seva situació amb el professor de la facultat de turisme de la Universitat de Girona, José Antonio Donaire (àudio).

-L'empresa reusenca TBO security s'ofereix per ajudar als afectats pel volcà de La Palma

La solidaritat és una cosa que aflora en els moments difícils d'una societat. Ja ho vam veure durant els mesos més difícils de la pandèmia i ara ho veiem davant el desastre natural de la Palma.

TBO revaluing Security és una empresa de Reus que realitza instal·lacions de seguretat per tota Espanya i ha decidit tirar una mà a aquelles persones més afectades per l'erupció del Cumbre Vieja a l'illa de la Palma.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat d'aquesta iniciativa amb el seu CEO i fundador, Ricardo Pascual, que ens ha explicat que " L'empresa té previst realitzar contractacions de tècnics per tota Espanya , inclusivament algun a les Illes Canàries. En veure la situació de la Palma, hem decidit poder ajudar a persones que s'han quedat sense casa, sense treball, etc….Per aquesta raó s'ha pres la decisió de contractar persones de la Palma, que s'han quedat sense treball i sense la seva llar." diu pascual.

-El coronavirus s'expandeix millor a les vies respiratòries gràcies a molècules del sistema immunitari

Un estudi internacional ha pogut demostrar la influència de les lectines –molècules presents a la membrana d’algunes cèl·lules del sistema immunitari– en l’entrada del SARS-CoV-2 a les cèl·lules diana i, per tant, en la disseminació de la infecció causada per aquest virus.

L’estudi, publicat a la revista 'Nature', posa de manifest un dels mecanismes que utilitza aquest coronavirus per infectar amb més facilitat el tracte respiratori.

Paral·lelament, els resultats apunten que les lectines també poden modular la capacitat dels anticossos per bloquejar el virus i així evitar la infecció, fet que caldrà considerar a l’hora de dissenyar futures estratègies terapèutiques amb anticossos monoclonals.

Segons l'estudi, liderat pel centre de recerca Vir Biotechnology de San Francisco, i en el qual han participat l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), per poder infectar, el SARS-CoV-2 s’ha d’unir a una proteïna situada a l’exterior de la cèl·lula hoste. Aquesta proteïna, anomenada ACE2, actua com a receptor del virus i és la que permet la seva entrada a la cèl·lula.