CURIOSITATS

Per què es diu ‘topinada’ al frau en el recompte de vots d'unes eleccions?

El divulgador científic Alfred López ens explica l'origen.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

1 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les curiositats escollides per avui:

(ESCOLTA LES EXPLICACIONS DE L'ALFRED AQUÍ)

-Per què es diu ‘topinada’ al frau en el recompte de vots d'unes eleccions?

Aquest terme es va originar a Espanya durant el segle XIX, després de la restauració de la monarquia borbònica, quan els dos principals partits (conservadors i liberals) van acordar alternar-se en el poder i manipular les eleccions per a assegurar-se que el candidat del partit oposat guanyés cada vegada.

-El curiós motiu de dir ‘faquir’ a l'artista que es clava ganivets o llança foc

Aquests místics vivien de la mendicitat i eren comunes en les places públiques, on la gent els donava almoines. Posteriorment, el terme es va utilitzar per a denominar als artistes que realitzen aquests exercicis en públic de manera professional.

-Qui va encunyar el terme ‘vacuna’?

Fue Louis Pasteur, en 1881, quien acuñó y popularizó el término ‘vacuna’, como referencia al preparado orgánico conteniendo un virus y que es inoculado a personas y animales como modo de defensa ante una determinada enfermedad.

Temas relacionados