ADDICCIONS

Quaranta anys del servei Spott de la DIBA contra les addiccions

Va ser el primer centre d'atenció a les drogodependències de tota Espanya.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

3 min lectura

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat amb la diputada de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de sant Boi, Lluïsa Moret (àudio).

El Centre SPOTT (Servei de Prevenció i Tractament de Drogodependències) de la Diputació de Barcelona, el primer centre d'atenció a les drogodependències -CAS- de tot l'Estat, situat al carrer de Sant Honorat, 5, de Barcelona, celebra el 40 aniversari.

El centre, que va iniciar la seva activitat en la prevenció i intervenció de les addiccions l'any 1981, dota de recursos tècnics, materials i econòmics els ens locals de la província de Barcelona perquè puguin portar a terme les seves polítiques en matèria de prevenció.

L’SPOTT ofereix un servei gratuït d’atenció especialitzada i integral a adolescents, joves i les seves famílies dels municipis de la província de Barcelona. L’objectiu és prevenir el consum de drogues i l’ús problemàtic de pantalles.

«L’SPOTT ha estat i és un referent en l’atenció a les addiccions i treballarem perquè ho segueixi sent en el futur l’objectiu de la Diputació és capacitar i dotar els ajuntaments de recursos per atendre aquesta problemàtica». La presidenta de la Diputació de Barcelona ha incidit en el suport a les famílies, però també, ha remarcat: «el suport que donem als governs locals i als professionals municipals, que són els que normalment han d’atendre les persones amb problemes d’addiccions. En aquesta direcció, hem impulsat i ajudat els municipis de la província a redactar els seus propis plans de prevenció d’addiccions, un suport que oferim en el nostre Catàleg de Serveis».

La diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha fet un repàs de la feina del centre i de com al llarg dels anys s’ha reorientat i especialitzat en l’atenció exclusiva a adolescents en risc per consum de substàncies i/o ús problemàtic de les pantalles.

Moret ha comentat com l’SPOTT «va ser pioner en l’inici del treball grupal amb adolescents consumidors de drogues de síntesi, sent el primer centre en dispensar metadona entre consumidors d’heroïna».

Orígens i recorregut

L’origen de l’SPOTT se situa en l’atenció d’una problemàtica social vinculada al creixement del consum de l’heroïna que es va estendre els anys 80 amb un impacte social i generacional devastador, l’aparició de la SIDA.

Amb un equip interdisciplinar format per treballadores socials, psicòlegs i metges psiquiatres es van posar en marxa programes pioners com el d’educadors de carrer, Lliure de Drogues o Control i detecció de tòxics en orina.

La dècada dels 90 ve marcada per les drogues de síntesi, la cocaïna i el policonsum. Existeix una gran alarma social lligada a alguns estils d’oci de l’adolescència i de la joventut que comporten riscos psicològics i orgànics greus.

L’SPOTT desenvolupa programes com “Calor i Cafè” (espai preventiu per a persones consumidores que viuen al carrer), porta a terme el primer programa d’intercanvi de xeringues (PIX), dispensació de preservatius, odontologia solidària, SPOTTET (suport a les famílies), programa de Reinserció, Teràpies naturals i Assessorament legal.

La dècada dels 2000 ve marcada per la disminució en l’edat d’inici del consum i el consum entre adolescents de cànnabis, alcohol i inhalants.

L’SPOTT comença a rebre demandes de tractament de joves cada vegada d’edats més primerenques que presenten un consum de risc i problemàtic de cànnabis i amb un patró de consum d’alcohol anglosaxó “Binge drinking” o fartaneres d’OH (consum intensiu durant el cap de setmana).