CURIOSITATS

En què es va inspirar Cervantes per crear el Quixot?

El divulgador científic Alfred López ens explica l'origen.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

1 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les curiositats escollides per avui:

-En què es va inspirar Cervantes per crear el Quixot?

Tal denominació té molt a veure amb aquest personatge, qui s'inspira per al nom del seu alter ego en una peça fonamental en la indumentària de qualsevol cavaller errant que es preï: la peça de l'arnès (armadura) encarregada a cobrir les cuixes molt utilitzada en l'època i que es denominava d'aquesta manera, ‘quijote’.

-Quin és l'origen del terme ‘colofó’?

El terme prové del llatí tardà ‘col?phon’ i aquest del grec ‘koloph?n’(κολοφ?ν) el significat del qual feia referència a un “cim” o “cim”.

-El curiós i històric origen etimològic del terme ‘arrabasso’

Etimològicament té un curiós i històric origen, pel fet que el vocable prové del terme ‘rebato’ (i l'acció de ‘rebatar’) el qual consistia a convocar als ciutadans d'una població, mitjançant el toc d'una campana, tambor, alarma o canonades, amb la finalitat d'avisar-los d'un possible atac o invasió enemiga.