MEDI AMBIENT

Quina és la salut dels nostres rius?

Un altre incendi arrasa la vida fluvial des de Montornès fins a la desembocadura del Besòs i ha contaminat els aqüífers de la zona.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

1 min lectura

La setmana passada es va produir un incendi important en una empresa de productes químics. Al cap i a la fi, les aigües utilitzades per apagar l'incendi es barrejen amb aquests productes químics i la gran part van a parar al riu provocant un desastre. Aquest fet ens fa pensar en quin estat estan aquestes vàlvules de seguretat per controlar-ho. Parlarem amb el

- Com està la salut dels rius a Catalunya?

Els rius de Catalunya han millorat molt respecte als anys 70 per què concretament el Besòs en aquella època era una claveguera i des de llavors s'han fet moltes depuradores i ha millorat molt l'estat químic dels rius, però encara queden problemes.

- Com està la zona de la Conca del Besòs iTordera?

Nosaltres monitorem els peixos del Besòs i la Tordera a través de l'observatori Rivus. En el cas del Besòs té peixos i està molt millor químicament respecte a fa unes dècades, però encara té una mica d'atròfia, ja que molta part de l'aigua prové de depuradores (fan bona feina, però encara tenen molts nutrients) i en general tenen molts problemes amb els cabals.

- El cas dels peixos morts a causa d'un embassament no controlat provocat per l'extinció d'un incendi, és habitual que passi?

En el Besòs i la Tordera tenen moltes indústries a prop del riu i quan es produeix un accident imprevist o l'extinció d'un incendi, acaba arribant a les aigües. Es podria millorar fent tancs per evitar-ho, és més, Tordera ho va intentar, però només va poder retenir una part.

- Que cal per millorar aquesta situació?

Molts problemes són de la hidrologia, tenim moltíssima agricultura i embassaments gegants, de fet som el país d'Europa del que més, aquests embassaments retenen molta aigua i canvien completament el règim hídric.