ENTRETENIMENT

Rialles Blanes celebra quaranta anys d'espectacles

La seva primera funció, la del 14 de novembre de fa 40 anys, la van fer al Centre Catòlic amb el conegut Pep Bou.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

1 min lectura

Durant aquests mesos l’Associació Grup Rialles Blanes ha estat celebrant una data molt significativa: haver arribat als 40 anys de vida, a més a més donant sentit al nom de l’entitat.

És a dir, omplint de rialles, bones estones i records feliços l’imaginari col·lectiu de les famílies i els infants que han acudit a veure els seus espectacles durant quatre dècades.

Exposició de quaranta anys de records

Ara, la commemoració s’omple també de records a través de l’exposició que s’allotja aquests dies a la Sala Maria Luisa García Tornel, al cèntric Carrer Ample de Blanes.

La mostra es podrà visitar fins el 31 de març, i l’horari per fer-ho és de dilluns a dissabte des de les 5 de la tarda fins 2/4 de 8 del vespre, i els diumenges des de les 11 del matí fins la 1 del migdia.

La inauguració va tenir lloc el passat divendres a la tarda, encapçalada per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, el president de l’Associació Grup Rialles Blanes, Jordi Conejero, i la presidenta de l’entitat a Catalunya, Elena Sabater.

També els acompanyaven el tinent d’alcalde de Cultura i Festes, Albert Sanz, regidors i regidores del consistori, així bona part de la gran família de Rialles, que durant els 40 anys de vida ha comptat amb 150 voluntàries i voluntaris.


(ESCOLTA AQUÍ L'ENTREVISTA AMB LORENA PELÁEZ, VOLUNTÀRIA DE RIALLES DE BLANES)

Com sol passar en aquest tipus d’exposicions, on hi ha sobretot fotografies que formen part de la història que es commemora, és alhora molt il·lustratiu i emocionant poder repassar quatre dècades carregades de l’entusiasme que sempre ha mogut l’entitat. I és que al cap i a la fi la feina d’entretenir la canalla pot ser molt satisfactòria, però també necessita grans dosis de dedicació.

Ara bé, l’exposició no està plantejada com una nostàlgica mostra –tot i que també, inevitablement, tingui aquest contingut-, sinó com el què ha estat Rialles Blanes tota la vida: una proposta de festa, de passar-s’ho bé.

Per això, des de l’entrada fins al final sembla més bé una festa d’aniversari amb globus i altres detalls cridaners i divertits –com per exemple una mini-carpa de circ que aixopluga la projecció de fotografies-, abans que una altra cosa. I és justament aquest detall, el d’enfocar l’exposició com una festa el què dóna a entendre a qui no en sàpiga res d’aquesta entitat la seva filosofia, el seu sentit de ser.

Com va néixer el moviment Rialles?

El moviment Rialles de Catalunya es va crear a Terrassa l’any 1972, per donar resposta a la manca d’espectacles de caire professional per tot el territori en una època de canvis socials i culturals. A Blanes va arrelar tot just 10 anys més tard, més concretament el 14 de novembre de 1982, i des de llavors s’han mantingut actius i actives any rere any, sense descans.

Això significa que ja fa més de quatre dècades d’ençà que Rialles programa de forma regular i ininterrompuda espectacles infantils i familiars fets per companyies professionals. Durant tot aquest temps han aconseguit aplegar més de 100.000 espectadors i espectadores a través de mig miler de representacions organitzades.

La seva primera funció, la del 14 de novembre de fa 40 anys, la van fer al Centre Catòlic amb el conegut Pep Bou. Ja llavors, l’expectació que havia creat la posada en marxa de Rialles Blanes va provocar que, ja en aquella primera representació, es quedessin sense poder entrar una 50ena de persones.

Per solucionar-ho, van comptar amb el suport de la Parròquia Santa Maria, que els va cedir la utilització de l’Esbarjo Parroquial. La seva major capacitat va permetre que el recinte pogués encabir amb més comoditat l’entusiasmat públic, amb qui es va haver de negociar que les llaminadures que s’hi venien no se les mengessin fins al final de l’espectacle.

Ara fa gairebé 20 anys, el trasllat de les funcions de Rialles al Teatre de Blanes –on continuen acollint-s’hi en l’actualitat- ha contribuït a poder disposar d’un nou escenari pel qual han passat companyies professionals de primer ordre. Dreams Teatre, El Replà Produccions, Tanaka Teatre, T-Gracia, La Companyia del Príncep Totilau, Jordi del Río, Txema Muñoz, Teatre Mòbil, Marcel Gros....


Els grans espectacles

Capítol a banda mereixen els grans noms de mags que també han vingut a Blanes convidats per Rialles: Mag Stigman, Enric Magoo, Mag Lari, i els germans Abbozzi, amb qui durant un temps va actuar també Antonio Díaz, conegut en l’actualitat com l’inconfusible ‘Mago Pop’.

L’entitat esta gestionada per persones voluntàries, unes 150 que s’ocupen de tota manera de feines.


El triatge

Triar quins espectacles es programaran, fer la publicitat i difusió de cartellera, acollir les companyies que vénen a representar a Blanes des de la seva arribada fins a l’hora de marxar, acullen al públic quan arriba i quan se’n va.... Fan de magnífics amfitrions a qui cal agrair tot aquest esforç continuat que, a més a més, fan sempre amb bon humor.

Tal com expliquen els membres de Rialles, el seu objectiu és convertir les noies i nois, pares i mares, famílies i amics que acudeixen a veure els espectacles en autèntics crítics i coneixedors de la cultura catalana. Al mateix temps, amb les obres que es representen també contribueixen a que puguin desenvolupar diverses capacitats artístiques i culturals.

Temas relacionados