SALUT

És sensible la societat amb els adults que pateixen TDAH?

Els tractaments per al TDAH en adults es basen principalment en la teràpia farmacològica.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

El trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH) és un trastorn neuropsiquiàtric caracteritzat per símptomes inapropiats desenvolupament inadequat d'inatenció, impulsivitat i agitació motora.

Estimada en un 5-8% en nens, el TDAH és un dels trastorns neuroconductuales infantils més comuns i sovint es manté en l'adolescència i l'edat adulta.

La recerca ha demostrat que el TDAH afecta aproximadament el 30-50% dels adults que tenien TDAH en la infància. L'exactitud del diagnòstic del TDAH en els adults és fonamental per al tractament adequat.

Els adults amb TDAH tenen una major probabilitat de desenvolupar trastorns psiquiàtrics comòrbids, com a trastorn depressiu major, abús de substàncies i trastorn d'estrès posttraumàtic. S'ha demostrat que els adults amb TDAH tenen una major probabilitat d'experimentar problemes de funcionament acadèmic, laboral i social, així com un major risc d'accidents de trànsit i problemes neuropsicològics persistents.

Els estudis de neuroimatge han suggerit que el TDAH es relaciona amb la disfunció de circuits neuronals frontestriadals, que inclouen xarxes d'atenció dirigida, una xarxa de manera predeterminada proposta del cervell i regions de recompensa / motivació.

Els estudis estructurals han demostrat una reducció en el volum de matèria grisa en diverses regions del cervell, incloses les regions frontals, les amígdales, el lòbul temporal, l'hipocamp, el lòbul parietal i el lòbul occipital.

Els estudis funcionals han demostrat alteracions en l'activació cerebral relacionada amb l'atenció, el control executiu, la memòria de treball, la inhibició, la motivació, el processament emocional, el control motor i la resposta a estímuls. S'ha suggerit que la dopamina pot exercir un paper important en la patogènesi del TDAH.

Els tractaments per al TDAH en adults es basen principalment en la teràpia farmacològica, la teràpia de comportament i la psicoteràpia. Els medicaments poden ajudar als adults amb TDAH a controlar els seus símptomes i millorar el funcionament cognitiu, emocional i social.

La teràpia de comportament es pot usar per a millorar l'atenció, la memòria de treball, l'organització i l'habilitat per a planificar. La psicoteràpia pot ajudar als adults amb TDAH a manejar l'ansietat, la depressió i altres problemes psicològics relacionats.

En conclusió, el TDAH és un trastorn neuropsiquiàtric que afecta aproximadament el 30-50% dels adults que tenien TDAH en la infància. Existeixen diversos tractaments que poden ajudar als adults amb TDAH a controlar els seus símptomes i a millorar el funcionament cognitiu, emocional i social.

La recerca sobre el TDAH ha millorat la nostra comprensió dels circuits neuronals implicats en el trastorn i les formes en què es poden modificar per a millor.

A MIgdia a COPE Catalunya hem parlat del tema amb la professora del departament de psicologia de la UAO CEU, la psicòloga Salud Porras (àudio).