ASTRONOMIA

La súper Lluna de maduixa a catalunya. Per què es diu així?

Aquest 24 de juny, ofereix la possibilitat de veure l'última superluna de l'any 2021. Tot un espectacle per als amants de l'astronomia.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

El dia de Sant Joan, aquest 24 de juny, ofereix la possibilitat de veure l'última superluna de l'any 2021. Tot un espectacle per als amants de l'astronomia: la superlluna de maduixa o lluna rosa. És l'última ocasió per a observar al satèl·lit de la terra d'una manera més gran i brillant.

Aquest fenomen astronòmic arriba just tres dies després que hagi entrat el solstici i avisa extraoficialment de l'arribada de l'estiu.

Des de fa diversos dies ja és possible veure la lluna amb una gran grandària, però serà avui quan abast el seu màxim exponet. Apareixerà amb el capvespre, al voltant de les 21.40 hores, i serà possible apreciar-la des de qualsevol lloc del món.

Els experts assenyalen que a Espanya serà a la 01.40 hores de la matinada quan aconseguirà la seva màxima il·luminació.

L'ideal per a poder observar-la en les millors condicions és traslladar-se a un punt amb baixa contaminació lumínica i usar un telescopi o uns prismàtics.

Superluna rosa o de maduixa Per què es diu així?

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat amb l'astrònom de l'observatori Fabra de Barcelona, Antonio Bernal "El terme de 'superlluna' va ser encunyat per l'astrònom Richard Nolle en 1979. Aquest fenomen succeeix quan coincideix la fase de lluna plena amb el moment que el satèl·lit passa pel punt de la seva òrbita més pròxim a la Terra, la qual cosa es coneix com a perigeu."

En aquests casos, el satèl·lit terrestre pot arribar a observar-se un 14% més gran i fins a un 30% més brillant de l'habitual.

"El sobrenom de rosa o de maduixa no es deu al fet que la lluna es torni de color rosa o vermell. La denominació Lluna de Maduixa (Strawberry Moon en anglès) està relacionada amb la collita de les maduixes de les tribus en el nord-est d'Amèrica del Nord. La van dir així per ser l'època de l'any en què les maduixes començaven a madurar" explica Bernal "A Europa és més comuna anomenar-la Lluna Rosa, terme associat a la collita de les flors, i també lluna calenta, perquè coincideix amb el començament de l'estiu." i afegeix que "Les superllunas solen rebre els seus noms atesos els moments estacionals i campanyes agrícoles."

S'està allunyant la Lluna?

L'astrònom de l'observatori Fabra ens respon que "sí, la Lluna s'allunya cada vegada més. Igual que ella exerceix una força sobre la Terra, el nostre planeta també l'exerceix sobre el nostre satèl·lit" explica "En la Terra aquesta força és absorbida pels oceans a través de les marees, en la Lluna aquesta força l'afecta directament" i conclou explicant que "perquè la Lluna arribi al doble de la distància de nosaltres de la qual està ara haurien de passar uns 5 mil milions d'anys".