MEDI AMBIENT

La tècnica per capturar CO2 de l'atmosfera i reutilitzar-lo

En 2021, la concentració de CO2 en l'atmosfera es va incrementar en un 50% respecte a l'època preindustrial

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

La terra produeix de forma natural una part del CO2 però ara hi ha una nova idea per capturar, reutilitzar i emmagatzemar el CO2 que els boscos no poden, sense cap dubte seria una bona manera per frenar el canvi climàtic. Parlarem amb e

professor del departament de física de la universitat de Girona.

S'està fent arreu del món amb plantes

uns vint projectes on uns grans ventiladors forcen l'aire a passar a través del mitjà que és capaç d'absorbir només el CO2 que conté l'aire. Hem d'estar preocupats pel CO2 perquè la concentració de CO2 en l'aire és molt baixa.

Sí, es necessiten milers de plantes. Fa poc va sortir una notícia d'una planta que es posarà en marxa en Islàndia, aquesta planta aprofitaria les característiques geològiques d'un lloc particular de l'illa. El CO2 que capturaria aquesta planta ho pensem injectar cap a les capes profundes de la crosta volcànica on hi ha estrats de gasoil que serien capaços d'absorbir aquest CO2 i llavors es transformarien en una mena de carbonats. Per dir-ho d'alguna manera el CO2 passaria de ser un gas a ser un sòlid i quedaria capturat per sempre sota la crosta volcànica.

- En el cas que tinguéssim milers de plantes, quin seria el procés aquí?

Com es finança una activitat que no té un producte o un benefici econòmic? Des del punt de l'empresari no sembla ser rendible, però una cosa és la captura del CO2 en l'aire i l'altra part, la de la instal·lació, és el que s'anomena segrest del carboni, quan aquest CO2 s'injecta a les capes de sota de la superfície de la terra. Aquest CO2 no s'hauria de segrestar necessàriament, podria tenir altres utilitats com per exemple les begudes amb gas, per tant el CO2 té un valor comercial com a gas o per produir productes sintètics.