GASTRONOMIA

Ja és temporada de bolets?

Hi ha bolets pràcticament tot l'any però la tardor és el moment àlgid per a gaudir de la cerca i degustació d'aquesta delícia gastronòmica.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Però... ja és temporada de bolets? A Migdia a COPE Catalunya hem parlat del tema amb la vicepresidenta de la societat catalana de micologia, Laia Ribas. (àudio)

Un bolet és l'aparell esporífer (carpòfor) de diversos tipus de fongs superiors. La tipologia més familiar, que pertany a alguns ordres de la classe dels basidiomicets, consta d'un casquet esfèric que s'anomena barret o capell (pileus), sostingut per una cama o peu (estípit). És la part visible d'aquests organismes.

A les Balears i a part del País Valencià, s'usa de forma popular el mot esclata-sangs (corresponent al Lactarius sanguifluus) per a designar bolets comestibles i, quan no són menjables, esclatabufes. El nom de pebràs s'utilitza sovint per al Lactarius piperatus, o per a la Russula delica, puix que pica com el pebre, encara que el mot també s'usa per a altres bolets.

A Menorca, s'utilitza el terme pebrada o pixacans (el terme pixacà també és utilitzat a Mallorca) per a designar els bolets que no es mengen. Normalment s'aplica als bolets del gènere Suillus, mentre que a Eivissa, el terme pebràs (pronunciat prebàs) també es fa servir per a molts bolets (especialment als Russulae), si bé el nom popular de pebrassos fa referència més sovint, en el cas de Mallorca, als rovellons (Lactarius sanguifluus).

A Catalunya, es fa servir el terme pinetell per al Lactarius deliciosus i cep per al Boletus edulis.

A la comarca de la Llitera el nom utilitzat per a designar els bolets no comestibles és pixagós, i és rovelló (per la similitud que tenen amb el veritable rovelló) el nom emprat per a tots els Lactarius comestibles.

Segons el lloc es parla d'anar a buscar, caçar, cercar, aplegar o collir bolets.

Moltes espècies de bolets són comestibles i s'utilitzen tradicionalment a la cuina catalana. Ara, moltes altres espècies són verinoses i poden produir greus lesions, fins i tot la mort. En alguns casos, un petit tros de bolet pot fer caure malalta una persona, com és el cas d'algunes Amanita (malgrat això, entre les amanita també n'hi ha de molt comestibles). En alguns casos, els bolets verinosos són molt semblants als comestibles, com les russules, si bé aquestes no són gaire verinoses i són fàcils de detectar pel seu mal gust, molt picant. També hi ha espècies verinoses molt semblants a altres comestibles entre els lactarius.

Algunes espècies no són verinoses, però tot el bolet, o una part, és massa llenyós per ser comestible.

Altres bolets també s'han usat tradicionalment amb finalitats medicinals. Actualment, s'està investigant amb finalitats terapèutiques l'ús de diverses substàncies químiques obtingudes de bolets.

Però... ja és temporada de bolets? A Migdia a COPE Catalunya hem parlat del tema amb la vicepresidenta de la societat catalana de micologia, Laia Ribas.