EDUCACIÓ

La UGT demana que els pressupostos incloguin un increment de 130 MEUR per a un pla de xoc per a l'FP

El sindicat reclama crear 200 grups de primer de cicles formatius de grau mitjà amb 400 professors nous.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

La UGT ha demanat aquest dilluns que els pressupostos de la Generalitat incloguin un increment de 130 MEUR per a un pla de xoc per a la Formació Professional, que ha de ser, diuen una aposta "real i ferma de país".

El sindicat ha subratllat que ara mateix s'hi està dedicat a l'FP un 3,5% del PIB, quan la pròpia Llei d'Educació de Catalunya determina que hauria de ser un 6%.

A més, ha denunciat que la despesa per càpita en educació a Catalunya ha baixat considerablement els darrers anys, situant-se en el número 16 en el rànquing de comunitats autònomes, només per sobre de Madrid. En concret, plantegen crear 200 grups de primer de cicles formatius de grau mitjà amb els 400 professors que els corresponen i els equipaments que necessiten.

En aquest sentit, la UGT reclama aprofitar els fons europeus de recuperació perquè l'FP deixi de ser la "Ventafocs del sistema educatiu català". Segons el sindicat, porta anys finançant-se "amb engrunes", i per això reclama incloure partides específiques al pressupost per crear nous grups, nous centres, renovar infraestructures obsoletes i fer concerts.

També ha recordat que el departament es va comprometre a posar un psicopedagog a cada centre d'FP, el que suposa una inversió de 16,4 MEUR per crear aquesta figura en els 400 centres.

A Migdia a COPE Catalunya i Andorra hem tractat el tema amb el representatn de l'FP a UGT Educació, Jesús Martín (àudio)

L'FP dual millora el rendiment acadèmic i la probabilitat d'obtenir el títol

Cursar la Formació Professional (FP) dual millora el rendiment acadèmic i la probabilitat d'obtenir el títol, segons un estudi de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC).

L'informe analitza la situació dels estudis d'FP a Catalunya a partir de dades administratives entre el 2015 i el 2019. L'ha impulsat l'Institut de Recerca en Avaluacions i Polítiques Públiques de la UIC, amb la col·laboració d'investigadors de la Universitat de Barcelona i de l'Autònoma. Tot i la conclusió principal, reconeix que aquesta modalitat té poc pes en el global dels estudis d'FP, ja que agrupa el 4,46% de tots els matriculats. L'estudi analitza dades de 263.487 alumnes i 457 centres de formació, així com de 3.441 professors de centres públics.

Pel que fa a les famílies d'estudis, gairebé un 40% dels alumnes matriculats en Indústries Extractives cursa FP Dual. També hi ha percentatges rellevants en Instal·lació i Manteniment (15%), Fabricació Mecànica (11%) i Química (10,5%). Per contra, Activitats Fisicoesportives, Sanitat o Hoteleria i Turisme són les famílies amb menys alumnat de dual.

L'informe constata també que un 63,6% dels alumnes d'FPcursen els seus estudis en centres públics, mentre que un 23,5% ho fa en centres privats concertats i un 12,9% en privats. D'altra banda, destaca que l'edat mitjana és superior a la típica per aquests estudis i amb un percentatge més elevat de dones en les franges de més edat. La mitjana és de 20,6 anys en els cicles mitjans i de 23,8 en els superiors.