SECTOR PRIMARI

Com funciona l'agricultura de precisió

Podem disposar d'informació al minut de l'estat i les necessitats de cadascuna de les plantes d'una explotació En quina situació es troba Catalunya en aquest aspecte?.

00:00

Com funciona l'agricultura de precisió

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

L'Agricultura de Precisió és una estratègia de gestió que recull, processa i analitza dades temporals, espacials i individuals i les combina amb altres informacions per a recolzar les decisions de maneig d'acord amb la variabilitat estimada, i així millorar l'eficiència en l'ús de recursos, la productivitat, la qualitat, la rendibilitat i la sostenibilitat de la producció agrícola.

Dins del Pacte Verd de la Comissió Europea, s'indica la necessitat de produir aliments de forma econòmicament sostenible i respectuosa amb el medi ambient, a més de sans.

Es posa com a objectiu la reducció de l'ús de pesticides i fertilitzants en un 50% abans de l'any 2030. Per a això, l'agricultura de precisió és vital perquè permet, a través de la tecnologia, sectoritzar les parcel·les agrícoles per a poder determinar les condicions de clima, sòl, creixement vegetatiu, qualitat, etc., de cadascun dels punts.

No té sentit regar, fertilitzar o tractar tot el terreny per igual perquè les seves condicions no són iguals en tots els llocs.

La teledetecció aèria amb satèl·lits, avions o drons i, cada vegada més, a través de vehicles terrestres són avui capaços d'oferir-nos informació al minut de l'estat i les necessitats de cadascuna de les plantes d'una explotació En quina situació es troba Catalunya en aquest aspecte?

En vinya, per exemple, s'han arribat a obtenir collites de raïm de 8 a 10 vegades més grans en unes zones que en unes altres de la mateixa parcel·la.

Existeix, per tant, una certa discordança entre l'actuació homogènia que es realitza a nivell de parcel·la i la distribució espacial de la collita obtinguda. Aquesta circumstància fa pensar que l'ús dels recursos i dels factors productius pot ser ineficient.

Dit d'una altra manera, les actuacions agronòmiques no s'adeqüen degudament a la potencialitat real de les diferents zones del camp que, per motius edàfics i/o ambientals i/o d'altre caire, solen aparèixer, sobretot en parcel·les de certa dimensió.

La conseqüència lògica és l'aparició de problemes diversos, com els majors costos dels tractaments, pèrdues de collita o efectes desfavorables sobre el medi ambient.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat amb el membre del grup de treball d'agricultura 4.0 del col.legi d'enginyers agrònoms de Catalunya, Fran García (àudio).

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

11:00H | 25 OCT 2024 | BOLETÍN