ECONOMIA

Desapareixeran els diners físics?

Aplicacions com Bizum, la pandèmia i l'e-commerce han disminuït la circulació de diners en efectiu.

00:00

Desapareixeran els diners físics?

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Cada dia Bizum suma a les seves files nous seguidors. Ja són més de 16 milions d'usuaris en el món, els que utilitzen l'aplicació de pagaments per a fer transaccions ràpides o simplement en les seves compres en línia.

A Espanya, el 61% de la població s'ha plantejat utilitzar de manera prioritària el pagament amb targeta o altres mètodes electrònics com aquesta aplicació, segons una enquesta del Banc d'Espanya (BdE).

L'ús del telèfon per a pagar el compte d'un restaurant o repartir el preu d'un regal conjunt entre amics és resultat de l'expansió dels avanços tecnològics que, entre moltes altres transformacions, facilita el mitjà de pagament digital en lloc de l'efectiu.

En aquest escenari, Bizum és especialment popular entre els espanyols de 25 a 44 anys, que representen el 48% dels usuaris. Molts negocis al nostre país també estan permetent als clients pagar a través de Bizum, per la qual cosa, encara que oblidem la nostra cartera i anem sense targetes i efectiu, existeix la possibilitat de pagar immediatament a través del mòbil.

Els avantatges d'utilitzar aquesta eina, que va duplicar els seus usuaris en 2020 a causa de la pandèmia i ja supera el milió d'operacions en ecommerce, són més que evidents: la seguretat, perquè els usuaris confien en el seu propi banc; el fet que l'aplicació és gratuïta i sense comissions; i que el seu ús és senzill i fàcil, sense necessitat de conèixer el número de compte i tan sols bastar amb el número de telèfon.

Les dificultats en l'ús de Bizum en les persones majors de 44 anys que els seus dubtes més freqüents solen passar pel desconeixement i falta d'ús d'una aplicació d'aquest tipus; la dificultat d'aprendre a usar-la i per les possibles estafes que existeixen dins d'ella.

Encara que en la franja d'edat on més ha calat Bizum és la dels joves i els adults de 35 a 40 anys, cada vegada més es percep l'interès per part de la comunitat major de 65 anys.

Dins de la comunitat sènior existeixen persones que viuen alienes a la tecnologia i altres molt curioses i actives disposades a provar i investigar tot tipus de solucions. No obstant això, des de l'esclat de la pandèmia hem vist un creixent interès d'aquesta franja d'edat per llançar-se al món digital, que ja ha superat l'etapa WhatsApp i les video trucades.

Europa compta amb més de 100 milions de persones majors de 65 anys, una xifra que reflecteix la necessitat d'oferir solucions a les seves necessitats i, potser, que els diner físics desapareguin no és la millor solució.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat d'aquest possible futur econòmic amb el economista i professor de la Universitat de Girona, Marc Masmitjà Pujol. (àudio)

Programas

Último boletín

12:00H | 27 OCT 2024 | BOLETÍN