CURIOSITATS

D'on prové l'expressió "contar algo con pelos y señales?"

Aquest tipus de locucions provenen dels ambients policials.

00:00

D'on prové l'expressió "contar algo con pelos y señales?"

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les tres curiositats, molt nadalenques, escollides per avui:

-D'on prové l'expressió "contar algo con pelos y señales?"

Aquest tipus de locucions provenen dels ambients policials, en els quals, durant una recerca o interrogatori, es demana als testimonis que expliquin tot el que saben, han vist o escoltat i, sobretot, que descriguin al sospitós per a realitzar un retrat robot. És aquí quan s'insta a dir com era el cabell (pèl) o si tenia alguna marca o cicatriu (senyals) identificativa.

-D'on sorgeix l'expressió ‘Ser figues d'un altre paner’?

La locució procedeix del temps en el qual existien els molins col·lectius i que eren compartits per diverses persones i al qual cadascuna portava la seva pròpia collita de cereals per a moldre i fer les diferents farines.

Els diferents cereals eren molts per torn i després d'obtenir la farina es dipositaven en diferents sacs, els quals eren anomenats ‘costal’

-D'on sorgeix l'expressió ‘A un altre gos amb aquest os’?

A pesar que es tracta d'una paremia (frase d'ús popular) molt estesa i utilitzada actualment, té diversos segles després de si i encara que no se sap amb certesa en quin moment es va originar sí que hi ha constància del seu ús molt anterior al segle XVII, pel fet que l'expressió ‘A un altre gos amb aquest os’ ja apareix pronunciada en un dels capítols (concretament en el XXXII) de la cèlebre novel·la ‘L'enginyós gentilhome el Quixot de la Manxa’

Escolta com Alfred López ens explica amb detall aquestes històries en l'àudio.

Programas

Último boletín

17:00H | 25 OCT 2024 | BOLETÍN