CURIOSITATS

D'on prové l'expressió "el promès és deute"?

Ens va arribar des de la forma italiana "Ogni promessa è carrego en compte", d'igual significat i de la qual hi ha referències en obres anteriors al segle XVII.

00:00

D'on prové l'expressió "el promès és deute"?

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

1 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les tres curiositats, molt nadalenques, escollides per avui:

-D'on prové l'expressió "el promès és deute"?

L'expressió va ser àmpliament popularitzada a través de diverses obres literàries d'autors espanyols de l'últim tram de període conegut com a ‘Segle d'Or’ .

Ens va arribar des de la forma italiana ‘Ogni promessa è carrego en compte’, d'igual significat i de la qual hi ha referències en obres anteriors al segle XVII.

-D'on prové l'expressió ‘Tenir vela en un enterrament’?

Es va originar arran del costum de repartir ciris (veles) als assistents als festejos fúnebres, en el camí que anava des del lloc de vetlla fins al cementiri.

Les persones que rebien aquesta vela eren les més reuneixes al finat i, per tant, se situaven immediatament darrere del fèretre durant l'esmentat trajecte.

-Quin és l'origen del terme ‘trapacería’?

El terme ‘trapacería’ està una mica en desús, encara que va haver-hi un temps en el qual s'utilitzava sovint per a fer referència a l'artifici enganyós i il·lícit amb el qual es tractava de perjudicar i/o defraudar a algú.

Etimològicament el terme prové de ‘trapaza’ (engany, frau) i aquest del portuguès ‘trapa’, el significat de la qual és ‘parany’

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

11:00H | 25 OCT 2024 | BOLETÍN