CURIOSITATS

D'on prové el terme “clavada” per fer referència a un compte molt elevat?

Curiosament no és un vocable que hagi sorgit de cap argot ni és de recent creació, ja que existeix constància de la seva utilització durant l'Edat mitjana.

00:00

D'on prové el terme “clavada” per fer referència a un compte molt elevat?

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les tres curiositats, molt nadalenques, escollides per avui:

-D'on prové el terme “clavada” per fer referència a un compte molt elevat?

Curiosament no és un vocable que hagi sorgit de cap argot ni és de recent creació, ja que existeix constància de la seva utilització durant l'Edat mitjana.

Aquest terme va sorgir d'un picaresc parany que en aquell període realitzaven alguns ferrers. Aquesta argúcia consistia a clavar un dels claus de la ferradura d'un cavall de tal manera que li causés una certa molèstia a l'animal.

-Quin és l'origen del terme ‘entossudir-se’ per a referir-se a algú propici a la tossuderia i obstinació?

Juan Martín Díez havia estat conegut pel curiós malnom de ‘l'entossudit’, però res tenia a veure aquest sobrenom amb la seva tenacitat i obstinació per lluitar contra els francesos o defensar els seus ideals liberals.

Tal sobrenom era comú posar-li-ho a totes aquelles persones que residien en Castrillo del Duero a manera de gentilici i es va originar arran de les ‘pecinas’ (tolls de llot negre) que hi havia en el riu Botijas que travessa la població.

-D'on prové dir ‘Caure del ruc’ per a indicar que algú s'ha adonat que estava errat?

Aquesta analogia entre convèncer-se d'un error i l'animal equí prové d'un passatge bíblic (concretament el que es relata en els Fets dels Apòstols 9, 1-9) on s'explica la conversió de Saulo (posteriorment conegut com a Sant Pau).

Cal destacar que existeixen altres locucions com ‘Posar a algú a caure d'un ruc‘ (en la qual la intenció és criticar a algú), que s'originen arran de l'esmentada expressió, encara que canvia el seu sentit.

Escolta com Alfred López ens explica amb detall aquestes històries en l'àudio.

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

11:00H | 25 OCT 2024 | BOLETÍN