CURIOSIDADES

D'on sorgeix exclamar ‘alegria, alegria!’ quan es vessa cava o vi en la taula?

Qui no ha sentit en la taula aquesta expressió provinent d'una àvia o una mare?.

00:00

D'on sorgeix exclamar ‘alegria, alegria!’ quan es vessa cava o vi en la taula?

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Avui ha triat tres expressions que possiblement heu escoltat molt.

-D'on sorgeix exclamar ‘alegria, alegria!’ quan es vessa cava o vi en la taula?

Cal admetre-ho tenim una edat però pot ser que no tanta com per a deixar anar l'expressió "alegria, alegria" quan es vessa el vi o el cava en la taula. És una expressió més lligada als majors de veritat. L'operatiu quan aquest vessament ocorre comença per mullar els dits en el líquid i anar tocant fronts dels més petits, sobretot, i la panxa de les embarassades. D'on ve? Alfred ens ho explica en l'àudio.

-D'on prové l'expressió ‘Remoure Roma amb Santiago’?

És una pena veure com a expressions com aquestes cada vegada es diguin menys. Aquests tenen darrere una història a l'origen per regla general sorprenent. El fet que hagin sobreviscut fins als nostres dies ja diu molt.

Quan "has remogut Roma amb Santiago" per a trobar o fer alguna cosa vols dir bàsicament que has fet l'impossible, que ja no es pot fer més, que s'ha arribat al límit dels recursos que tenies per a aconseguir l'objectiu, ja sigui amb resultats bons o dolents. "He remogut Roma amb Santiago per a aconseguir el permís"

-D'on sorgeix dir ‘bengala’ a una espècie de tigre i a una mena de foc artificial?

La curiositats sempre deixen pistes en els noms. Segurament ens acostumem tant a ells que no relacionem el seu origen fins que arriba algú com Alfred, es posa a tirar del fil i posa sobre la taula alguna cosa que, una vegada sabem, ens semblava evident.

La bengala (foc artificial) i el tigre de bengala són parents?, doncs bo, a l'origen sí. Però Com és possible? Quina relació tenen?. Alfred López ho explica amb detall en l'àudio però us diré el bàsic. El seu país d'origen.

Programas

LO MÁS ESCUCHADO

Último boletín

13:00H | 26 OCT 2024 | BOLETÍN