INTERNET

Els menors passen una mitjana de 730 hores connectats

A Espanya, el 24% dels nens passen més de 2 hores al dia connectats a internet i el 31,1% empra entre una i dues hores diàries.

00:00

Els menors passen una mitjana de 730 hores connectats

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

3 min lectura

La digitalització ha arribat, s'ha consolidat i ha canviat la manera de comunicar-se, l'oci, la dinàmica del treball i el sistema educatiu.

L'ús de la tecnologia i d'internet s'han disparat i, avui dia, és inconcebible pensar en una realitat allunyada de l'ús de les pantalles. El que semblava un fenomen transitori a causa de les necessitats marcades per la crisi sanitària, s'ha convertit en una nova manera d'interactuar amb el món.

Aquesta transformació ha provocat una híper-connectivitat permanent, la qual cosa es tradueix en massa temps dins de l'entorn digital.

Les pantalles estan assumint la major part de les hores del dia i això no sols ha afectat els adults, sinó que també ha modificat les conductes digitals dels més joves, que cada dia augmenten més la seva presència i consum digital.

De fet, els menors passen una mitjana de 730 hores a l'any connectats. Així ho reflecteix l'últim informe de Qustodio, un estudi sobre el comportament digital dels menors realitzat entre famílies d'Espanya, el Regne Unit i els Estats Units que, per primera vegada, analitza també el comportament dels pares i mares.

Les dades extretes revelen que, a Espanya, el 24% dels nens passen més de 2 hores al dia connectats a internet, el 31,1% empra entre una i dues hores diàries i el 21% dels menors fa ús d'internet exclusivament durant els caps de setmana.

Per davant se situa el Regne Unit, on el 42% dels menors dedica més de dues hores al dia en internet, un 36,4% l'usa entre una i dues hores i només un 8,6% únicament en els caps de setmana. I on més temps passen connectats els menors és als Estats Units.

El 46% inverteixen més de 2 hores al dia, un 32% empra entre una i dues hores i el 8% l'utilitza només durant els caps de setmana.

L'augment del temps emprat en la xarxa és preocupant. Els experts porten mesos alertant que l'excés d'ús de pantalles té repercussions negatives tant en la salut mental com física dels menors. Des de conductes addictives, comportaments compulsius, dependència, aïllament o agorafòbia fins a problemes de pes pel sedentarisme i la falta d'activitat física.

“El món digital ofereix innombrables avantatges, però també comporten una responsabilitat. L'augment de les hores en internet experimentada pels menors incrementa les possibilitats que puguin sofrir diferents conseqüències negatives, no sols per les hores que passen enfront de les pantalles, sinó perquè no són conscients dels riscos que això implica. En general els menors tenen dificultats a l'hora d'acte limitar-se i això és una responsabilitat que hauria de recaure en pares i mares” afirma Eduardo Cruz, CEO i cofundador de Qustodio a Migdia a COPE Catalunya (àudio).

A pesar que els riscos són aquí, els menors continuen fent un ús desequilibrat de la tecnologia. Per aquest motiu, Qustodio, ha volgut conèixer en aquest últim estudi quines són les mesures que assumeixen els pares a l'hora d'establir les rutines digitals dels menors.

Estan usant les famílies els recursos necessaris per a protegir els seus fills?

A Espanya, el 14% de les famílies no porta cap mena de control sobre l'activitat en línia que realitzen els seus fills i gairebé 6 de cada 10 afirmen no haver utilitzat mai un sistema o eina de control parental per a protegir els seus fills en el territori digital, encara que el 53% afirma limitar la quantitat d'hores que passen connectats.

Per part seva, el 23% de les famílies britàniques afirma no controlar el que els seus fills fan quan estan connectats i el 57% mai ha utilitzat cap filtre d'internet sistema de control parental, però, 5 de cada 10, limita el temps que passen navegant per internet.

És als Estats Units on les dades són més preocupants. El 25% de les famílies no fa un seguiment de l'activitat en línia dels seus fills, però el 48% si que utilitza sistemes de control parental i un 49% posa normes sobre el temps d'ús d'internet.

Programas

Último boletín

13:00H | 26 OCT 2024 | BOLETÍN