ARQUEOLOGIA

La importància del jaciment prehistòric de Capellades

L'excavació en el nivell Rb de l'Abric Romaní ha sorprès els investigadors amb una troballa excepcional. Es tracta de les restes parcials d'un crani de Neandertal de 60.000 anys.

00:00

La importància del jaciment prehistòric de Capellades

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

1 min lectura

Els últims dies d'agost de 2022 formaran part de la història de l'evolució humana i la Prehistòria catalana.

L'excavació en el nivell Rb de l'Abric Romaní ha sorprès els investigadors amb una troballa excepcional. Es tracta de les restes parcials d'un crani de Neandertal de 60.000 anys d'antiguitat.

Després de més de 40 anys de recerca continuada en el jaciment de l'Abric Romaní per part de l'equip liderat per Eudald Carbonell, catedràtic de Prehistòria en la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i investigador del IPHES-A prop, mai abans s'havien trobat restes humanes neandertals.

Sens dubte, aquestes restes neandertals posaran a l'Abric Romaní en el podi dels jaciments més importants del món per a conèixer el comportament social i cultural d'aquests parents humans, els Neandertals.

Un dels objectius d'aquesta campanya era acabar amb l'excavació en extensió del nivell R, un nivell que correspon a un campament neandertal de 60.000 anys, especialitzat en la caça de cérvols i, d'aquesta manera, començar un nou nivell, el nivell S.

El que ningú esperava i molt menys l'equip investigador responsable era la sorpresa que el jaciment els estava reservant.

es van recuperar una sèrie de restes òssies recobertes amb concreció. Després de netejar-les i analitzar-les per diversos especialistes, es va determinar que aquestes restes corresponien a un crani parcial de neandertal. Concretament, aquest fragment de crani conserva part dels ossos parietal, temporal i zigomàtic.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat amb l'investigadora de l'IPHES-CERCA i codirectora de l'excavació a l'Abric Romaní, doctora Palmira Saladié (àudio).

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

16:00 | 24 oct 2024 | boletin