PSICOLOGIA

L'angoixa darrera dels likes

Els joves són molt sensibles a laprovació a les xarxes.

00:00

L'angoixa darrera dels likes

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

A Austràlia, el Brasil, el Canadà, Irlanda, el Japó, Nova Zelanda i Itàlia els m'agrada (likes) a Instagram ja no són visibles públicament. La xarxa social ha decidit posar en pràctica aquesta mesura per tal que els usuaris «estiguin més preocupats de compartir les coses que els agraden que no pas de fer-ho per a aconseguir més m'agrada». «Instagram vol posar fi a poc a poc a la tirania dels like per a donar protagonisme a tothom, no solament als més populars».

La cultura del m'agrada és present des de fa una dècada, quan el febrer del 2009 Facebook la va posar en funcionament. «Avui tot es mesura per factors quantitatius i no qualitatius: el que dona valor al contingut compartit és gairebé sempre el nombre de m'agrada que s'obté».

Aquest canvi pot ajudar a fer més amable i menys competitiva Instagram, valorada com la pitjor xarxa social en relació amb la salut mental i el benestar dels joves, segons l'estudi #StatusOfMind de la Royal Society for Public Health (RSPH).

Que Instagram elimini els m'agrada és positiu: «Limitar l'efecte de viralització que implica que tothom sàpiga els likes que hem rebut redueix la hipertròfia del "jo", aquest fenomen narcisista en què tendim a buscar els m'agrada i a fer que tothom sàpiga que els tenim i, pot a més, reduir l’angoixa per a tenir-los».

L’altra cara dels m'agrada

La preocupació per la pròpia imatge; la sensació de la síndrome FOMO sentir la necessitat d'haver d'estar connectat constantment per a no perdre's res; el possible assetjament en línia, l'ansietat i els problemes per a dormir derivats de la inquietud són alguns dels efectes negatius més comentats pels joves respecte a Instagram.

«Ha incrementat el meu nivell d'ansietat social, estic constantment preocupada pel que els altres pensen dels meus apunts i de les meves fotos», afirma una de les participants en l'enquesta que s'ha fet a més de 1.500 joves anglesos d'entre 16 i 24 anys.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat amb la professora del grau en psicologia de la UAO CEU, Salud Porras (àudio).